SAT JE OTKUCAO! Istekao rok za povlačenje taksi, u Prištini haos, čeka se odluka!

Veselji je ponovio da bi buduće odluke Prištine u vezi sa taksama trebalo da budu donete u saradnji sa SAD i zapadnim partnerima.

Priština, protest
Priština, protest, Foto: EPA-EFE/Đorđe Savić

Takse koje je Priština u novembru uvela na robu uvezenu iz centralne Srbije i BiH mogle bi danas biti povučene, pišu prištinski mediji.

Nakon sastanka tzv. kosovskih zvaničnika na kome je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine, izvor blizak Kadriju Veseljiju, tzv. predsedniku kosovske skupštine koji je prisustvovao sastanku, otkrio da je za "Kohu" da je rok za povlačenje taksi ponedeljak, 4. februar.

 

Sastanak je održan u četvrtak uveče, a ko mu je sve prisustvovao, kao i šta je bila tema razgovora, nije decidno utvrđeno, mada prištinski mediji, oslanjajući se na izvor blizak Veseljiju, navode da je određen rok za ukidanje taksi, te da on stupa na snagu danas.

S druge strane, sam Veselji je izjavio da se zalaže za privremeno ukidanje taksi u periodu od 120 dana, ali nije naglasio kada bi njihova suspenzija počela.

Ipak, imajući u vidu trenutni sukob Hašima Tačija, tzv. predsednika Kosova, i tzv. premijera Ramuša Haradinaja, čini se da će glavni parametar pri odlučivanju o (ne)ukidanju taksi biti vezan za to koji od njih dvojice ima više snage za prevagu.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: Tanjug/Saša Matić

Tači je shvatio da će izgubiti podršku Zapada ukoliko Priština ne povuče takse, dok Haradinaj - osokoljen vezama koje ima u američkom Kongresu pre svega - ne odustaje. Takva postavka nameće pitanje hoće li to dovesti do pada kosovske vlade? Kadri Veselji, tzv. predsednik kosovske skupštine, kaže da neće.

- Mi imamo različite stavove od premijera Ramuša Haradinaja po pitanju taksi, što sam i javno rekao - dodao je Veselji, koji je lider Demokratske partije Kosova.

On je naveo da tzv. vladi i Haradinaju treba dati šansu.

Veselji je ponovio da bi buduće odluke Prištine u vezi sa taksama trebalo da budu donete u saradnji sa SAD i zapadnim partnerima, a da, ako Beograd, kako je rekao, "nastavi da se ponaša agresivno", Priština treba da primeniti "puni reciprocitet".

- Kosovo sa SAD zadržava sve, bez njih, bez međunarodne podrške, rizikuje sve - dodao je Veselji.

Podsetimo, tzv. kosovska vlada 21. novembra odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća na 100 odsto, a takva odluka usledila je neposredno nakon što je lažna država Kosovo odbijena za članstvo u Interpolu. Srpski zvaničnici lobirali su protiv njenog članstva, te je uvođenje taksi posmatrano kao svojevrsna osveta nezadovoljnih kosovskih političara.

 

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse na 100 odsto, ali taj predlog je podržao je i aminovao tzv. premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Za ukidanje taksi nametnutih Srbiji zalažu se i zvaničnici Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, te ne čudi pisanje "Zerija" da je sastanku održanom u četvrtak uveče prisustvovao, i navodno nezadovoljan ga demonstrativno napustio, američki ambasador Filip Kosnet.

Kako je preneo list, Kosnet je sastanak napustio zbog odbijanja Haradinaja da suspenduje takse nametnute na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put ka nastavku dijaloga sa Beogradom.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Rade
  04/02/2019 - 14:02
  Uradice ono sto im bude naredila Amerika,a nadam se da je to ukidanje taksi.
 • Korisnik: Una
  04/02/2019 - 13:13
  Šta će biti videćemo kada otkuca ponoć.
 • Korisnik: Demi
  04/02/2019 - 12:42
  Njihovom teroru mora da dodje kraj samo to nikako da se desi Zapad drzi konce.
 • Korisnik: Zora
  04/02/2019 - 12:36
  Ovi nikog ne slusaju jer imaju podrsku SAD.Ovo je njihove bahacenje.
 • Korisnik: Alek
  04/02/2019 - 11:33
  Priština svojim potezom pokazuje da ne želi da se dodje do kompromisa!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi