Aljbin Kurti i Isa Mustafa
Printscreen/YouTube/AP
Aljbin Kurti i Isa Mustafa

Printscreen/YouTube/AP

Aljbin Kurti i Isa Mustafa, Foto: Printscreen/YouTube/AP

Vlada u Prištini još nije formirana jer Amerikanci pokušavaju da sačuvaju svoju najozbiljniju investiciju na KiM koja se zove - Hašim Tači, jer da su želeli da koalicija između Pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i Demokratskog Saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe zaživi, oni bi je do sada podržali, ocenio je za Tanjug novinar Milivoje Mihajlović.

Smatra da bi Kurti dolaskom na vlast u Prištini pre svega počeo da "čisti" kosovski sistem i administraciju od kriminala, dok je Tači, kaže, napravio ozbiljnu piramidu vlasti i podzemlja, te bi gubitak vlasti za njega značio direktan odlazak ne samo u Haški zatvor, veći i u kosovski.

"Interes Amerikanaca je da sačuvaju Tačija, on je njihova investicija još od pre rata. Zbog toga, da su hteli da ova koalicija zaživi oni bi je podržali, takođe, da su hteli da ne bude taksi na robu iz centralne Srbije oni bi zabranili Albancima da to uvedu", rekao je Mihajlović.

Zbog taksi građani na KiM plaćaju sve osnovne namirnice pet do 30 odsto skuplje, kaže Mihajlović i dodaje da se takav sistem koji je "uspostavljen za pljačku naroda" opire bilo kakvim promena, a mnogi u Prištini opasnost tih promena, ističe, vide u Kurtiju.

"Kurtiju je jasno da bi ukidanje taksi vratilo cene na prethodni nivo i to bi za njega bio veliki politički plus. Takođe, za sada nema podataka da je umešan u neku vrstu korupcije ili kriminala, za sada je čist čovek i ko god se bavim kriminalnim radnjama na Kosovu vidi opasnost u Kurtiju", smatra Mihajlović.

Ističe i da Kurti još uvek nije ljubimac Amerikanaca, ali da su izjave specijalog izaslanika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela i specijalnog izaslanika SAD za Balkan Metju Palmera glasile da će podržavati Kurtija "ako se bude ponašao kako treba".

"On je svojeglav, ima tu nacionalističku kosovsku priču i priču o ujedinjenju sa Albanijom, ali njih to ne znanima, njih samo zanima da očuvaju te njihove strukture u podzemlju i u vlasti", rekao je Mihajlović.

S druge strane, kaže Mihajlović, u Prištini se može čuti i da DSK odugovlači sa dogovorima i izbegava koaliciju sa Samoopredeljenjem, zato što, navodi, članovi porodice čelnika DSK imaju duboke veze sa Tačijevim kriminalnim klanovima i interesnim grupa, pre svega, finansijskim centrima moći na KiM.

"Smatra se da je to zapravo glavni razlog zbog kojeg nema dogovora oko vlade", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, postoje dve mogućnosti razvoja događaja u Prištini, prvi je da se napravi tehnička vlada u kojoj ne bi bilo Samoopredeljenja, nego sve ostale stranke zajedno sa DSK, a druga mogućnost je da se raspištu novi izbori.

Mihajlović dodaje da mogućnost raspisivanja novih izbora odgovara samo Kurtiju,kome, kako kaže, popularnost rase, jer građani vide da je Tačijev sistem "okoštao" i da su mafijaške veze u Prištini sa politikom i dalje jake i presudne oko formiranja vlade.

Kaže da se zbog čitave te situacije Kosovo nalazi u vakuumu i potpuno zategnutoj situaciji, koja trenutno, smatra Mihajlović, odgovara samo Tačiju.

Ta situacija, smatra Mihajlović, sprečava i stabilan nastavak Briselskog procesa i dijalog između Beograda i Prištine, dodajući da dok se ne formira vlada i institucije u Prištini ne može se očekivati nastavka dijaloga.

Nastavak dijaloga će, kaže, odložiti i pralamentarni izbori u Srbiji koji bi trebalo da se održe na proleće.

Smatra da će dijalog biti prisustan "u medijima" u smislu da će posrednici obe strane govoriti da su spremni za dijalog i da jedva čekaju da krenu u dijalog, a u stvari, kaže, dijalog neće biti.

"Po meni je 2020. godina još jedna izgubljena godina kada je u pitanju dijalog. Ono sto je izvesno to je da će u nekoliko navrata biti održani simbolični sastanci između predstavnika Beograda i Prištine, verovatno u Briselu, a oni će imati jednu svrhu - da pokažu da administracija u Briselu i Vašingtonu nešto radi na tom polju", zaključio je Mihajlović.

Komentari (1)

Zmaj

09.01.2020 22:06

Sto posto je ovo sve tacno, Hasim Taci je Americko kriminalno dete, i zamislite da ga vise nema nema onda ni Amerima kriminalno Kosovo, a sto se Kurtija tice mi ga nevolimo al nevole ga ni drugi i zato vlade nece ni biti, resenje samo novi izbori..