mitrovica, rafovi, hrana
Privatna arhiva
mitrovica, rafovi, hrana

Privatna arhiva

mitrovica, rafovi, hrana, Foto: Privatna arhiva

 

Trgovci sa severa Kosova i Metohije sledeće nedelje zatvoriće svoje prodavnice u kojima su rafovi, zbog prištinskih taksi na srpske proizvode, potpuno prazni. 

mitrovica, rafovi, hrana

Privatna arhiva

mitrovica, rafovi, hrana, Foto: Privatna arhiva

 

Ukoliko se situacija ne promeni najkasnije do nedelje, gotovo nijedna prodavnica neće raditi jer trgovci nemaju šta da prodaju. Zalihe su već na izmaku, a hleba i mlečnih proizvoda iz centralne Srbije nema već nekoliko dana.

Apostol Trajković u četvrtak nije kupio mleko i jogurt, a, kako kaže, pitanje je da li će ovih namirnica uopšte više biti na rafovima u prodavnicama.

Marko Đurić

Tanjug/Dimitrije Goll

 

- Hleb sam našao, kupio sam tri, da imamo za dva-tri dana. Mleka i jogurta nije bilo, a kako stvari stoje, te namirnice više nećemo ni moći da kupimo. Unuci su jutros ostali bez mleka iz prodavnice. Teško nam je i bez ovih taksi, a sa njima nam je još teže. Isto kao da žele da pocrkamo od gladi ili da odemo odavde - kazao je Trajković.

Trgovac Dejan Milentijević kaže za „Alo!“ da se prethodnih nekoliko dana snalazio i da je nabavljao robu iz centralne Srbije. Međutim, Kosovska policija i Kfor pojačali su nadzor alternativnih putnih pravaca, pa je sada gotovo nemoguće nabaviti srpske namirnice.

Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

 

- Po celu noć obilaze sve putne pravce, snimaju šumske puteve, čak im i Kfor pomaže u tome. Snimaju dronovima, helikopterima, po celu noć nadleću sever KiM. Ne postoji način da dođem do naše robe i najverovatnije ću već 1. jula zatvoriti prodavnicu. Nemam šta da prodajem, rafovi su prazni - kaže Milentijević.

Njegovu tvrdnju da Kosovska policija i Kfor po celu noć nadleću i snimaju sever KiM i alternativne putne pravce za „Alo!“ je potvrdio i direktor KBC-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović, koji je kazao da u tome najviše učestvuju pripadnici američkog kontingenta Kfora.

- Pešadijske snage naoružane su dugim cevima, obilaze šume, stražare. Iz vazduha snimaju i analiziraju snimke, traže kombi vozila, kamione... Amerikanci iz Kfora zaduženi su za taj deo posla. Kako padne mrak, tako oni pojačaju svoje aktivnosti. Sve to dovodi do toga da naši trgovci sa severa zatvore svoje prodavnice i da zaposlenima daju otkaze - rekao je Ivanović. On kaže da lekova u rezervama KBC-a ima za još nekoliko dana, a da hleba i mleka nestaje već u nedelju.

 

- Pitanje je da li ćemo u nedelju imati hleba, mleka i jogurta za naše pacijente. Rezerve medikamenta su na minimumu, imamo za još šest- sedam dana, nekih lekova već nemamo - rekao je Ivanović i dodao da je Priština „samo izvođač prljavih radova, a da su nalogodavci i inspiratori na zapadu“.

- Zapad i Priština imaju isti cilj, a to je da Srbi odu odavde. Zato nas izgladnjuju, zastrašuju, tuku, hapse i ubijaju - kaže Ivanović.

Srpske pekare na severu KiM gotovo da nemaju brašna u rezervama, pa su mnogi pekari već ugasili svoje proizvodnje, a prištinske takse negativno su se odrazile i na građevinsku industriju, te su građevinci obustavili izgradnju objekata jer nemaju sirovina iz Srbije. 

Ljajić: Sprečićemo humanitarnu katastrofu

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da će država naći način da obezbedi osnovne životne namirnice za stanovništvo i da će sprečiti humanitarnu katastrofu na severu KiM. On je kazao da za to postoji plan, ali o kojem nije želeo mnogo da govori.

- Sasvim sigurno je da plan postoji, ali o njemu ne možemo da govorimo. Naša je obaveza da stanovništvo snabdemo hranom i mi ćemo to učiniti uprkos činjenici da Priština istrajava na ovim besmislenim taksama - rekao je Ljajić.

Nestašica hrane u vrtićima, bolnicama...

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je pitanje opstanka Srba na KiM ponovo aktuelizovano jer je, kako je rekao, srpski narod na ivici humanitarne katastrofe zbog taksi od sto odsto koje su na snazi već sedam meseci. On je rekao da Priština ovim anticivilizacijskim taksama želi da getoizuje i protera srpski narod sa KiM.

- Bolnice, vrtići i Studentski centar su od svojih dobavljača obavešteni da moraju da smanje količinu hrane koje troše jer je namirnica sve manje. Ova opasna situacija najbolje pokazuje u kakvoj atmosferi žive Srbi na KiM - rekao je Petković. 

 

Žele da oteraju Srbe sa severa

Milena Ivanović, udovica ubijenog Olivera Ivanovića, čija čitava porodica i mnogobrojni prijatelji žive na Kosovu, kaže da je jasno da je namera Prištine da kosmetskim Srbima oteža život i otera ih sa KiM.

- Svakodnevno se čujem sa svima njima. Ljudi su zabrinuti zbog više stvari, prvenstveno kada će se i da li će se uopšte završiti kriza zbog ubeđenja taksi, ali i zbog toga šta je sledeći korak Prištine. Očigledna je i sasvim jasna namera Prištine da se kosmetskim Srbima oteža život, normalno funkcionisanje. Sva skora dešavanja oko Kosova u stvari produbljuju probleme i vraćaju nas korak unazad. Bojim se da je ljudima koji žive na Kosovu već svega dosta i da će Priština ovakvim merama upravo i postići jedini cilj koji ima, a to je etničko čišćenje severa Kosova.

 

 

 Vacić: Obezbedite hranu ili ćemo se sami organizovati!

Predsednik Srpske desnice Miša Vacić sazvao je povodom situacije na KiM hitan sastanak Predsedništva i rekao je da ne možemo da čekamo da međunarodna zajednica ukine takse.

- Srbija mora hitno da stane na put okupaciji. Poručujem međunarodnoj zajednici da ćemo se organizovati kao 2011. godine, kada smo jedinstveno rekli šta mislimo o Jarinju, ukoliko se još danas Srbima na Kosovu i Metohiji ne obezbede osnovni uslovi za život, osnovne životne namernice - kazao je Vacić.