Hrvatska i Kosovo stvaraju savez, skovali plan protiv Srbije

Haradinaj Stubla je istakla zahvalnost Prištine na neprekidnoj i trajnoj podršci Hrvatske

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla razgovarala je u ponedeljak u Zagrebu sa hrvatskim zvaničnicima o "strateškom partnerstvu" Prištine i Hrvatske i dijalogu Beograda i Prištine.

Haradinaj Stubla se sastala sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Goranom Grlić Radmanom, prenela je "Ekonomija onlajn".

Haradinaj Stubla je istakla zahvalnost Prištine na neprekidnoj i trajnoj podršci Hrvatske.

Na sastanku je, kako se navodi, "dogovoreno da se što pre finalizuje sporazum o strateškom partnerstvu, kako bi se ojačala bilateralna saradnja u spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji i regionalnoj saradnji".

Takođe je, dodaje se, razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine, i očekivanjima od EU i SAD kada je u pitanju postizanje konačnog sporazuma.

Haradinaj Stubla je zatražila od Hrvatske, "kao države članice EU i najboljeg poznavaoca regionalne dinamike, da pomogne EU u tačnom definisanju tri osnovna elementa dijaloga".

To su, kako je navela, "uspostavljanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i unitarnog karaktera, definisanje vremenskog okvira za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i definisanje konačnog cilja procesa dijaloga, koji za Kosovo nije ništa manje nego uzajamno priznavanje".

Grlić Radman je, kako prenosi Kosovo onlajn, pohvalio tradicionalno prijateljske odnose Hrvatske i Prištine i izrazio posvećenost jacanju odnosa.

"S obzirom na orijentaciju Kosova ka evroatlantskom cilju, nadam se da će EU uskoro doneti odluku o liberalizaciji viznog režima za Kosovo", rekao je Grlić Radman.

On je naveo i da će Hrvatska snažno podržati evroatlantsku orijentaciju Prištine i njeno ucešće u regionalnim i medunarodnim organizacijama.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi