Hrvatska vojska
Associated Press
Hrvatska vojska

Associated Press

Hrvatska vojska, Foto: Associated Press

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) saopštilo je da je trideseti hrvatski kontingent (HRVCON) upućen u NATO operaciju podrške mira u američke baze na Kosovu.

PROČIAJ JOŠ:

Trideseti hrvatski kontingent iz vojarne Knez Trpimir u Divuljama kod Trogira upućen je u NATO operaciju podršle miru u Republici Kosovo, u kojoj hrvatske snage učestvuju zadnjih deset godina, saopštili su iz MORH-a.

Kosovo

AP/Darko Vojinović

Kosovo, Foto: AP/Darko Vojinović

Odlazak kontingenta ispratio je načelnik stožera 93. avio baze pukovnik Boris Panić koji je istaknuo kako Hrvatska ratna avijacija (HRZ) u misiji na Kosovu kontinuirano učestvuje od 2009. godine, a kroz svih 30 misija uz ljudstvo učestvovala je i avijacija s po dva helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171Sh.

PREPORUČUJEMO:

Zapovednik 30. kontingenta bojnik Stjepan Stepić poručio je da su vojnici dobro pripremljeni, iskusni i spremni za još jednu misiju.

- Punih deset godina naši pripadnici daju svoj doprinos podršci izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije, a naša je uloga i ovoga puta potvrditi punu posvećenost što uspešnijem sprovođenjui misije i dostojanstveno i časno predstaviti našu domovinu - kazao je Stepić.

Temeljni zadatak hrvatskih vojnika na području američke baze Bondstil u Uroševcu je prevoz osoba i tereta, navodi se u saopšenju.