Aleksandar Vučić, Hašim Tači
Promo
Aleksandar Vučić, Hašim Tači

Promo

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Promo

Sudeći prema izjavama predsednika i premijera privremenih institucija u Prištini, oni nemaju nameru da odgovore na zahteve EU i SAD i povuku takse na srpsku robu, ali su zato spremili novu listu tema koje hoće da nametnu: Tači će otvoriti pitanje osude Srbije za genocid na Kosovu, dok će Haradinajeva glavna poruka biti - nema povlačenja taksa dok Beograd ne pristane na pravno obavezujući sporazum o obostranom priznavanju.

Pročitajte još:

 

Za predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, koji putuju na sastanak u Berlin, ovi planovi Prištine neće biti jedini izazov, jer se prema informacijama iz diplomatskih izvora, i domaćini skupa spremaju da izvrše pritisak da Beograd pristane da se vrati za pregovarački sto, čak i ako takse ne budu ukinute.

- Nadamo da će takse uskoro biti ukinute i da će se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga. U principu, dijalog se može nastaviti i bez obzira na takse, ali Berlin razume stav Beograda - ocenio je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, i dodao i da Nemačka ima "velike rezerve" prema rešavanju kosovskog pitanja promenom granica.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Berlin su pozvani i lideri Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i BiH, koji su se svi listom do sada takođe izjašnjavali protiv eventualne korekcije granica.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je povodom sastanka u Berlinu poručio da lideri kosovskih Albanaca ne kriju da im je jedini cilj da se Srbima nanese što je moguće veća šteta, i time pokazuju kakav je njihov odnos prema dijalogu:

Pročitajte i ovo:

 

- I mnogi u međunarodnoj zajednici imaju dva lica, jer samo deklarativno pokazuju da su protiv taksa.

Predstavnici Srpske liste učestvovaće na izborima na severu KiM 19. maja, a jedna od opcija je i da novoizabrani gradonačelnici ponovo podnesu ostavke. Priština nema mehanizam da u lokalne samouprave na severu uvodi privremene mere, već bi u tom slučaju morala opet da raspisuje izbore.

Predsednik SL Goran Rakić rekao je da je raspisivanje izbora na severu samo jedan od pokušaja Prištine da stavi sever pod kontrolu. On je naveo da poslednjih meseci deo međunarodne zajednice i centralnih vlasti iz Prištine pokušava da ujedini Kosovsku Mitrovicu, podeljenu na severni, srpski, i južni, albanski deo.