Hašim Tači
printscreen
Hašim Tači

printscreen

Hašim Tači, Foto: printscreen

Tači se izjasnio da nije kriv i dodao da optužnica nema nikakvih osnova.

- Nisam kriv, optužnica nema nikakvih osnova - rekao je Tači.

One je prethodno izjavio da se ne slaže sa optužbama navedenim u optužnici.

- Čuo sam ih, pročitao i ne slažem se ni sa jednom od njih - rekao je Tači, nakon što mu je pročitana optužnica na prvim pristupanju pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

On se još nije formalno izjasnio o krivici za konkretne optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači odgovara po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

- Postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična dela - naveo je predstavik tužilaca cćitajući optužnicu.

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata Denis Hoper izjavio je da je odbrana Tačija za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se spremi.

Hoper je istakao je da mu nije jasno zašto sve odrađeno "iznenada" u kratkim rokovima, ukazujući da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.