Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Premijer i predsednik takozvanog Kosova, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, opasno su se posvađali.

PROČITAJ JOŠ:

Skoro svi mediji sa Kosova preneli su vest da su se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači posvađali u kući ministra spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Bedžeta Pacolija.

Nije tajna da odavno vlada netrpeljivost između Haradinaja i Tačija te su njihove oprečne izjave napravile ozbiljan problem Kosovu sa SAD, koji otvoreno traže da se iz Prištine čuje jedan, a ne dva glasa.

Ramuš Haradinaj

AP/Visar Kryeziu

Ramuš Haradinaj, Foto: AP/Visar Kryeziu

- Pacoli je, kao najbogatiji Albanac i čovek koji mnogo znači za nezavisno Kosovo dobio zadatak iz Vašingtona da kako zna i ume pomiri Haradinaja i Tačija. On ih je pozvao kod sebe u vilu, ali tamo je umesto mira buknuo pravi rat. Pale su teške reči, baš je bilo mučno slušati ta vređanja - otkriva izvor blizak predsedniku tzv Kosova.

Prema njegovim rečima sukob Haradinaja i Tačija je izbio kada je trebalo da se dogovore ko će da vodi "glavnu reč kod Amerikanaca".

PREPORUČUJEMO:

- Tači tvrdi da ima otvorenu podršku administracije Donalda Trampa, dok Haradinaj s druge strane tvrdi da ga podržava Dip stejt. U jednom momentu Haradinaj je ustao i vikao na Tačija: "Ti si izdajnik, da ti nije mene nikada ne bi bio predsednik". Bilo je jezivo - prepričava izvor detalje vatrenog obračuna.

Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

Hašim Tači je odmah nakon ovog okršaja pisao predsedniku SAD Donaldu Trampu i otvoreno mu poručio: "Rešiću problem".

- Imali smo sukob u kući Bedžeta Pacolija, i od tog dana se nisam sastao sa Tačijem - rekao je Haradinaj za portal "Syri.net".

On je dodao da je sukob koji se desio između njih dvojice zapravo "imao veze sa pitanjima Kosova".

- Ne mogu da kažem više o tome šta se desilo prilikom tog susreta - rekao je Haradinaj.

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Nakon ovog sukoba sve otvorenije se na Kosovu priča o padu vlade i novim izborima.

Prema pisanju medija, sukob Haradinaja i Tačija oko naklonosti Vašingtona je ključni za Albance, i da je to kap koja je prelila čašu indirekto je potvrdio danas gospodar Kosova Kadri Veselji.

Predsednik kosovskog parlamenta izjavio je da bi Pristini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne nametnute takse za proizvode iz Srbije i BiH.

Veselji je potvrdio da su Sjedinjene Države tražile suspenziju tih taksi i to je, kako je rekao, zahev američkog predsednika Donalda Trampa.

- Međutim, mi sada ne govorimo o taksama, već o odnosima sa SAD i međunarodnom zajednicom. Mi smo partneri sa SAD, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Donalda Trampa - rekao je Veselji, preneli su prištinski mediji.

On je ocenio da je dobro to što je zahtev SAD za suspenziju, a ne za ukidanje te mere, te dodao da je o tome bilo reči i na nedavnom sastanku Ramuša Haradinaja sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom.

Dodao je da su SAD uvek bile uz Kosovo u svakom trenutku, što je, kako je ocenio, "od velikog značaja za državnost i integritet Kosova".

- SAD su uvek bile uz nas. SAD i Kosovo treba da budu jedno. Konfrontacija i sučeljavanje sa državom koja je garancija našeg suvereniteta i nase teritorije nije dobra za Kosovo - rekao je Veselji, prenela je RTK2.

Veselji je rekao i da konstantno radi na tome da Kosovo bude što bliže SAD i da će na tome uvek raditi.