"NIJE USMERENA SAMO NA SEVER KOSOVA" Haradinaj otkrio jezive detalje o akciji "Čelični prsten", evo šta čeka Srbe na KiM!

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradanaj izjavio je da policija svoje aktivnosti ne usmerava samo ka Srbima na severu, već i ka drugim delovima Kosova.

Vojska Kosova
Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Kako je "Alo" već pisao, samozvana kosovska policijska služba (KPS) oglasila se povodom informacija da su prištinske vlasti aktivirale akciju "Čelični prsten". Opširnije o tome čitajte OVDE.

- To je celokupna akcija, koja se povezuje sa nekim drugim pitanjima, ali ne sa Srbima i nije samo sa severom - rekao je Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije u Prištini.

Potvrdio je da su savetnici Angele Merkel ponovili da je stav Berlina ukidanje takse i nastavak dijaloga. Takođe, Haradinaj je potvrdio da kosovska vlada ima intenzivne kontakte i stabilne odnose sa nemačkim vlastima na svim nivoima.

Pozvao je predstavnike Srpske liste "da se vrate svojim obavezama u kosovskim institucijama".

- Za mene je čudan položaj Srpske liste i pozicija Beograda. Da im ne da da rade, da preuzimaju svoje odgovornosti. Mislim da bi pametno bilo i za Beograd i za Srpsku listu da Srbi preuzmu svoju odgovornost prema svakodnevnim obavezama. I da imaju drugačije mišljenje što se tiče političkih pitanja. I mi u koaliciji ponekad nemamo isto mišljenje oko svih pitanja, ali ipak imamo svoju odgovornost. Ja bih zamolio Srpsku listu, pošto je izabrana stranka, neka preuzmu svoju odgovornost inače oni idu na štetu Srba na Kosovu ali i drugih zajednica - naveo je Haradinaj.

On je za nastavak dijaloga rekao da međunarodna zajednica vrši pritisak na tzv. Kosovo, tretirajući ga kao žrtvu.

Naveo je da nikada nije tražio garancije za sporazum kako bi se pristupilo povlačenju odluke o taksi na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

- Ja nisam tražio garancije. Verujem Americi, našim saveznicima. Kada oni kažu znam da je tako. Mi iz mnogo razloga, zbog zbivanja koja su se desila, tražimo ugovor sa svim elementima, uključujući ekonomiju, poglavlje slobodne trgovine. Interesuje nas da znamo da u ugovoru sa Srbijom, da znamo koji su elementi i u kom pravcu idemo. Da vidimo ugovor u postojećim granicama. Da izaberemo sve teme. Beograd je blokirao dijalog, zahtevom da se ukinu takse. Brine nas kvalitet ugovora, pre nego što dođe na sto i dok ne bude kasno. Želimo da držimo kontrolu u procesu - naveo je Haradinaj.

Kaže i da je iznenađen reakcijom Beograda na platformu za dijalog usvojenu u Prištini.

- Oni ne mogu da diktiraju platformu. Mogu da kažu šta misle, ali ako su očekivali da diktriju platformu onda se nešto čudno dešava. Ne zaboravite da predsednik, ja, predsednik skupštine imamo različite poglede o nečemu, ali kada je platforma u pitanju tu smo jedinstveni - naglasio je Haradinaj.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Davor
  12/03/2019 - 22:29
  Od Albanaca ništa pametno ne može da se očekuje osim novih provokacija, ucena i zastrašivanja.
 • Korisnik: Srbin
  12/03/2019 - 22:15
  Siptari bi bili najsrecniji da nema Srba na Kosovu.
 • Korisnik: Nikola
  12/03/2019 - 21:52
  Suština jeste da Haradinaj zeli potpunu kontrolu i da tera inat kada to ne mze da ostvari.Generalno apsloutno nije on u poziciji da diktira uslove ,bilo koje vrste
 • Korisnik: mitke
  12/03/2019 - 21:43
  Haradinaju srbi neveruju
 • Korisnik: mario
  12/03/2019 - 21:39
  Haradinaj može samo da pokušava da zaplašuje Srbe, džabe se trudi. Srbi ostaju na Kosovu.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi