Hašim Tači
Youtube/ RadioSlobodnaEvropa
Hašim Tači

Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

Hašim Tači, Foto: Youtube/ RadioSlobodnaEvropa

To, prema pravilima postupka Specijalizovanih veća, poznatih i kao Sud za zločine tzv. OVK, znači da prema proceni sudije odluka o optužnici ostaje poverljiva do daljeg.

Sudija optužnicu može da potvrdi, da je vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da iz razloga bezbenosti odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odloži, kao u slučaju Saljiha Mustafe, čija je optužnica objavljena dva meseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

Ukoliko i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena do prvog pojavljivanja optuženih pred sudom, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih veća.

Tači, Veselji i drugi optužnicom tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Kadri Veselji

AP

Kadri Veselji, Foto: AP

Podaci o radu Specijalizovanog tužilaštva kao i veća od početka njihovog rada se drže u strogoj tajnosti, pa je i infomacija da je protiv Tačija i Vaseljia podignuta optužnica objavljena dva meseca nakon toga, 24. juna.

Tužilac je odluku da se objavi nepotvrđene optužnice obrazložio Tačijevim i Veseljijevim pritiskom na rad Specijalizovnog tužilaštva i veća, kao i njihovim zalaganjem da se ukine zakon kojim su ove institucije osnovane.

Ubrzo nakon te infomcije, Tači je sa advokatima četiri dana za redom od 13. do 16. jula, išao na razgovore u Specijalizovano tužilaštvo, ali nije poznato o čemu su pričali.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zločine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine, a dve godine kasnije ove institucije su počele zvanično sa radom.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka u predstojećim postupcima.