Ramuš Haradinaj sa borcima OVK
Facebook
Ramuš Haradinaj sa borcima OVK

Facebook

Ramuš Haradinaj sa borcima OVK, Foto: Facebook

Prve optužnice, salušanja i hapšenja dokaz su da se Sud u Hagu prvo bavi zločinima OVK-a nad Albancima, ocenjuju analitičari.

Čeku je medijima početkom septembra potvrdio da je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni iako se sud nije zvanično oglasio u vezi sa pitanjem u kojem svojstvu će biti saslušan bivši komandant Opšteg štaba OVK-a.

Agim Čeku

EPA

Agim Čeku, Foto: EPA

Inače, Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen našoj zemlji.

U maju 1999. godine postavljen je za komandanta Opšteg štaba OVK. Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i kosovski premijer.

Negativna kampanja

Poslednjih dana aktuelna su brojna hapšenja bivših pripadnika na Kosovu i Metohiji po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. Podsećanja radi, najpre je prošle nedelje uhapšen bivši šef obaveštajne službe Kosova i jedan od osnivača OVK Saljiha Mustafe koji se tereti za zlostavljanje i mučenje najmanje šestoro albanskih zatvorenika, ali i ubistva u ilegalnom zatvoru u mestu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

Kosovo

Tanjug

Kosovo, Foto: Tanjug

Da bi zatim u Hag bili prebačeni i šefovi udruženja veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj. Njihov advokat Tom Gaši naveo je da bi obojica uskoro trebalo da se pojave pred sudijom i da su osumnjičeni za ometanje pravde.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su nedelju dana pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže svedočenja svedoka, detalje o njihovom identitetu i adrese. Da je zaštita svedoka zločina OVK-a najveći problem sa kojim se suočava Specijalizovani sud u Hagu dokaz je i čak 13 ubistva u poslednjih 19 godina (pogledajte niže u tekstu).

Šta se može očekivati od današnjeg saslušanja Čekua odnosno Specijalizovanog suda nakon curenja dokumenata iz Haga, procenili su stručni sagovornici.

Hapšenje Mustafe - ohrabrenje

Advokat zastupnik žrtava ratnih zločina Aleksandar Olenik ističe da je Sud u Hagu iskoristio pravo da ne objavljuje zbog čega je Čeku optužen dok se ne pojavi pred sudom.

- Većina optužnica protiv pripadnika OVK će ostati pod tajnom do pojave optuženog pred sudom jer na taj način sud želi da zaštiti i svedoke i žrtve zločina. Znamo da su prethodnih 10-15 godina svedoci i ubijani i da su dobijali najrazličitije pretnje - podvlači Olenik.

Kako kaže, prva optužnica protiv Saljiha Mustafe predstavlja ohrabrenje.

- Mustafa je optužen za zločine nad Albancima u tajnom ilegalnom zatvoru. To je dokaz da nema naših i njihovih žrtava odnosno da žrtve ne poznaju nacionalnost. Očekujem da će u narednom periodu biti podignute optužnice za zločine nad svim ostalim žrtvama - apostrofira Olenik.

Naš sagovornik poziva sve žrtve da se obrate Specijalizovanom veću u Hagu.

- Kada određena optužnica protiv određenog optuženog bude objavljena sa informacijom gde se, kad i na koji način dogodio zločin, sve žrtve koje su imale veze sa tim zločinom imaju pravo da se obrate sudu. Te žrtve popunjavaju sa svojim advokatima upitnik gde dokazuju kao i zašto imaju veze sa određenim zločinom, To je veoma bitno jer će, pod jedan, dobiti satisfakciju kao žrtve, učestvovati u sudskom procesu i imati pravo na naknadu štete - kaže Olenik.

Hisni Gucati, šef udruženja veterana OVK

VISAR KRYEZIU / TANJUG/AP

Hisni Gucati, šef udruženja veterana OVK, Foto: VISAR KRYEZIU / TANJUG/AP

Advokat žrtava ratnih zločina ne veruje da ima nečeg novog i nepoznatog u dokumentima iz Haga koja su pre dve nedelje anonimno procurila i dostavljena udruženju ratnih veterana OVK-a.

- Niko i dalje ne zna šta je to stiglo iz Haga, šta piše u tim dokumentima? Mislim da je to samo deo velikog medijskog pritiska kako bi se povećali strah i nesigurnost među svedocima i žrtvama zločina. To nije ništa drugo nego ometanje pravde, rada suda i tužilaštva. I zbog toga su i uhapšeni Gucati i Haradinaj. U ovom region smo se jednostavno navikli da vodimo negativnu kampanje protiv tužilaštva i suda i da za to ne odgovaramo. Pošto se ovde radi o sudu iza kojeg stoje EU i Euleks, to nije dozvoljeno i to se kažnjava - zaključuje Olenik.

Diskvalifikacija suda

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da je nedavna afera sa "curenjem dokumenata iz Haga" pokušaj ozbiljne diskvalifikacije suda i suđenja.

- U tim dokumentima su sigurno imena svedoka. Mora se ispitati kako se došlo do dokumenata, da li je ta dokumenta neko izneo iz tužilaštva ili suda, šta je namera tog koji je došao do dokumenata. To su sve relevantna pitanja iako u Hagu žele da relativizuju značaj tih dokumenata - objašnjava Janjić.

Naš sagovornik smatra da će Agim Čeku danas najverovatnije biti saslušan u Hagu kao svedok.

- Čeku bi trebalo da bude svedok zbog dve stvari. Prvo, zato što je bio zadužen za saradnju između OVK I FARK-a, vojske pod političkim uticajem LDK-a Ibrahima Rugove. Ta saradnja nije ostvarena i u sukobima te dve vojske učinjeno je puno zločina nad Albancima pogotovo od 2000. do 2005. godine. Drugi razlog zašto bi Čeku mogao da bude svedok je što mu je otac likvidiran u akciji srpske strane - naglašava Janjić.

Kako kaže, Specijalizovano veće u Hagu prvo saslušava sve koji su na bilo koji način povezani sa zločinama.

- Prvo se bave opštim temama, češljaju predmete i na osnovu saslušanja odlučuju da li će neko biti tretiran kao svedok ili izvršilac zločina odnosno da li će uopšte učestvovati u sudskom procesu. Tek onda ide sudski postupak. Svakako da će trebati nekoliko meseci da se pročelja samo jedan predmet, tako da očekujem da ceo proces dugo trajati - ističe Janjić.

Ubijeni svedoci zločina OVK

Ismet Musaj ubijen je 2001. neposredno pred početak suđenja grupi za slučaj "Dukađini" u Prištini.
Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. godine u Peći.
Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002.
Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002.
Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći.
Tahir Zemaj ubijen sa sinom Enisom i bratom Hasanom 4. januara 2003. u zasedi u Peći.
Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni u zasedi u Peći.
Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj ubijeni su u zasedi 24. novembra 2003.
Sadik Musaj ubijen je 1. februara 2005.
Sinan Musaj nestao je 14. juna 2005.
Đeljadin Musaj ubijen je 16. juna 2005. u zasedi kod benzinske pumpe "Molika" u selu Rašic kod Peći.
Kujtim Beriša poginuo u saobraćajnoj nesreći u Podgorici u februaru 2007. godine.
Nazim Rustemi pronađen mrtav 18. decembra 2019. godine kod jezera Badovci u blizini Prištine.