Isis
Profimedia
Isis

Profimedia

Isis, Foto: Profimedia

Upravo zato, neretko ratuju i jedni protiv drugih. Najbrojnije grupe koje okupljaju Albance su u Siriji i Iraku. Postoje čak i cele albanske grupe koje nose arapske nazive i koje su deo ISIL-a i Al Kaide.

Stručnjak za bezbednost Bedri Eljezi kazao je da se najmanje deset osoba sa KiM poslednjih meseci pridružilo grupi „Džemati Aljban“, koja je deo Al Kaide. Ova grupa ratuje u Siriji i važi za jednu od najmonstruoznijih, a vođa ove paravojne jedinice bio je Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika koji je, kako je ranije objavljeno, nastradao tokom bombardovanja jednog kampa.

Pored nje, na severozapadu Siriji ratuje i albanska jedinica „Katiba“ koja ima jasnu komandnu strukturu. Sve ovo se navodi u izveštaju Centra za borbu protiv terorizma iz SAD, u kojem stoji i to da jedino Albanci formiraju etničke čiste jedinice.

- Podaci pokazuju da je najmanje desetak osoba sa Kosova, Severne Makedonije i Albanije otputovalo zajedno sa Ardianom Paljitom u Siriju. Smatra se da je ova grupa otvorila novi koridor odlaska za Siriju u aprilu i maju 2020. Oni su se najverovatnije pridružili grupi „Džemati Aljban“ kojom rukovode Albanci. Ta grupa trenutno deluje na području Idliba u Siriji - kazao je Eljezi i dodao da ove informacije potvrđuju sumnju da najviše ISIL-ovaca ima u području Drenice.

Više stotina osoba vratilo se iz Sirije i Iraka na KiM u poslednje dve godine, ali se mnogi još uvek nalaze na tim ratištima. Neki od njih su u tamošnjim zatvorima.

- U kampovima i zatvorima u Siriji trenutno se nalazi oko 50 žena i dece sa Kosova. Neki su u kurdskim zatvorima i to je veoma opasna bezbednosna pretnja - rekao je on i dodao da bezbednosni izazov za region predstavlja povratak terorista i članova njihovih porodica na KiM, u Albaniju i Severnu Makedoniju.

Proces deradikalizacije „povratnika“ gotovo i da ne postoji ili je veoma slab. Oni koji se vrate iz Sirije i Iraka prvo idu na bolničko lečenje, ukoliko postoji potreba, a zatim ih preuzimaju druge nadležne institucije koje nemaju adekvatan kadar.

- Što se tiče njihove deradikalizacije, mislim da tu imamo mnogo problema koji nastaju kao rezultat nedostatka profesionalnih kapaciteta za lečenje. Kosovske institucije su napravile mnogo grešaka u procesu krivičnog gonjenja i presuda, jer mislim da je postojala selektivna pravda. Dešavalo se da izreknu veće kazne onima koji su deradikalizovani i priznali krivično delo, nego onima koji se nisu pokajali, a takođe su deradikalizovani. Fenomen sektaške pravde na Kosovu naneo veliku štetu u smislu deradikalizacije ili radikalizacije na Kosovu - zaključio je Eljezi.

Na KiM su kazne za terorizam relativno male, pa prosečna dužina robija koja je izrečena povratnicima iz Sirije i Iraka ne prelazi tri i po godine. Do sada je više od 45 odsto njih odležalo svoje kazne i potpuno su slobodni ljudi.

Najavljen napad na bolnicu

Policajci širom KiM juče tokom celog dana pretresali su građane i automobile ispred bolnica i domova zdravlja jer je stigla anonimna prijava da će u nekoj od zdravstvenih ustanova biti izvršen napad.

Besim Hoti, zamenik direktora Kosovske policije za region Sever, rekao je za „kosovo onlajn“ da je policija dobila poziv „i da je nepoznata osoba najavila napad nožem“.

- Policiji se javila jedna osoba koja je zapretila da će da napadne nekoga u bolnici, ali kako ovo lice nije naznačilo o kome se radi i u kom gradu će izvesti napad, policija iz preventivnih razloga vrši obezbeđivanje bolnica na celom Kosovu dok ne sazna više podataka - rekao je on.



Komentari (1)

Brdjanin

07.04.2021 07:48

Vecina je vec poginula, i ovi ce poginuti. Albanci nisu nikakvi ratnici vec obicni dzeparosi