Ričard Grenel
EPA/EFE
Ričard Grenel

EPA/EFE

Ričard Grenel, Foto: EPA/EFE

Predsednik Skupštinskog odboraza Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da, s obzirom da se u Prištini očekuje nova vlada, možda ima šansi da situacija ovaj put bude nešto durgačija i da će Priština možda poslušati Vašington da ukine takse.

Na činjenicu da je Grenel uz ovaj zahtev donosi u Beograd i recipročan - da Srbija obustavi diplomatske aktivnosti na povlačenju priznanja Kosova, Drecun kaže da je to pokušaj Grenela da napravi paralelu kako bi otovrio prostor za nastavak dijaloga.

Ali, upozorava on, već sada neke stvari nisu prihvatljive za Beograd.

"Takse su sve poremetile i moraju biti ukinute kako bi dijalog bio nastavljen. Sa druge strane Srbija ne može da odustane od aktivnosti na povlačenju priznanja nezavisnost,i a da Albanci i njihovi sponzori, računajući i Vašington nastave na pridobijanju novih", rekao je Drecun i poručio da oni moraju sve to da obustave da bi Srbija razmotrila svoje dalje korake

Prema njegovim rečima, dileme nema da Grenel želi da se ukidanjem taksi stvore uslovi za politčku relaksaciju odnosa Beograda i Prištine, nakon intenzivirajna ekonomske saranje.

Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Drecun dodaje da i rekacija Trampa, na nameru uvođenju leta Beograd Prišina, pokazuje da SAD pridaju veliki značaj dešavanjima., na, i oko Kosova i da bi njegova amdinistracija želela nastavak razgovora i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prišine.

Drecun je dodao da su trenutno uslovi za stvaranje povoljne atmosfere u kritičnoj fazi jer u Prištini mora da se formira većina koja mora da definiše odnos prema taksama i nastavku razgovra.

Asistent FPN Stefan Surlić ocenio je da Grenel jasnim zahtevom upućenim i Beogradu i Prištini šalje poruku da započinje novu fazu pregovora koja podrazumeva da se mora doći do određenog rešenja.

Surlić podseća da se još u vreme kada je Grenel postavljen na funkciju, nezvanično moglo čuti da on želi rezultat do februara i ocenjuje da je sporazum potpisan u Berlinu vrsta najave da će se intenzivrati aktivnosti na obnovi dijloga ali i postizanju konrketnih rezultata u pregovorima.

Za Surlića Trampova poruka na Tviteru govori da je Grenel na direktnoj vezi sa Belom kućom, da ima mehanizme ucene i da će svakako direktne i konkretne uslove ispostaviti u Prišini i Beogradu jer je cilj jedan a za SAD vrlo jasan da se nastave pregovori i postigne rešenje.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

"Grenelova poseta je snažna poruka, bez obzira što je akcenat stavljen na ekonomske teme, da Srbija i Albanci uz podršku SAD budu deo boljeg i uređenijeg drustva", rekao je Surlić i dodao da je suštinski Grenelova poruka ključna i poltička da Priština i Beograd moraju da jedni drugima da učine ustupak.

Od Prištine se zahteva ukidanje taksi, to je formalna zahtev i to bi, kako je naglasio trebalo da se desi odmah, a sad druge strane postoji i onaj da Beograd zaustavi lobiranje za povlačenanje nezavisnosti, rekao je Surlić.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju, pošto je tih zahteva bilo i ranije, možemo da govoimo o formalizaciji zahteva koji je Prištini predstavljen kao ustupak i opravdanje koje će Beograd učniti zarad ukupne unutrašnjopolitičke sitaucije - da su jedan i druga strana popustile zarad nastavka pregovora.

Potpisivanje pisma o namerama da se uvede linija Beograd Priština u Berlinu je, kako ocenjuje, samo je jedna inicijativa koja bi trebalo da pokaže dobru volju i da činjenicu da između Beograda i Prištine postoji jezik sporazumevanja.