Vučić i Grenel
Instagram/Printscreen
Vučić i Grenel

Instagram/Printscreen

Vučić i Grenel, Foto: Instagram/Printscreen

"On se zaista bori za svoj srpski narod", rekao je Grenel, prenoseći za Srpski radio Čikago utiske sa sastanaka u Beloj kući čiji ishod je bio sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Sada moramo da radimo na pronalaženju datuma, koji bi odgovarao i Beloj kući i Savetu za nacionalnu bezbednost, koji bi takođe bili uključeni u organizaciju posete", rekao je Grenel.

Povodom predstojećeg otvaranja kancelarije Američkog fonda za razvoj u Beogradu, prve i jedine u regionu, što Srpski radio vidi kao pokazatelj vođstva Srbije u regionu i pita šta to podrazumeva, Grenel ističe:

"Kao prvo, Srbija ima odličnu ekonomiju".

On kaže da već postoji određeni broj projekata na kojima se radi, i ta "količina posla" je, ističe, razlog za otvaranje kancelarije.

"Mi pokušavamo da se ne bavimo simbolikom, da se ne bavimo političkim simbolizmom, kojim se bave mnogi političari...Naša DFC kancelarija I agencija u Americi su smatrale da postoji dovoljno posla, gde možemo imati tim na terenu koji će moći da završi sve projekte u Srbiji. To su sve ekonomski vođeni projekti koje želimo postići, zato stavljam kancelariju u Beograd. Ne zbog simbolike, već da odgovorimo na sjajan broj projekata koje već imamo", rekao je Grenel.

Kaže da je predsednik Tramp od pocetka smatrao da je ekonomija i stvaranje novih radnih mesta nesto što on moze dobro da uradi.

"Rekao mi je da mu deluje da, ako se skoncentrišemo na kreiranje poslova, i investicije evropskih i američkih firmi, to bi dalo mladim ljudima veru u budućnost, pa bi se možda i politički problemi sami od sebe lakse rešili. Predsednik je imao vrlo dubok osećaj da koncentracija na isključivo političkim problemima, poslednjih 20 godina, očigledno nije pomogla. I najbolja stvar koju trenutno može da uradi je da se skoncentriše na kreiranje novih radnih mesta. I to smo uradili", kazao je Grenel.

"Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u mini-Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam", naveo je Grenel.

"GDPR pravila su vrlo restriktivna i ograničavajuća za američke kompanije, pa čak i evropske, za određena istraživanja i projekte. I rekao sam predsedniku Vučiću direktno da razmisli o načinima kako Srbija može da bude centar mimo ovih propisa GDPR-a i pravila EU, da iskoristi činjenicu da nisu deo EU. Znam da žele da budu deo Evropske unije i to je dug proces, ali dok čekaju, postoji način da iskoriste ono što jesu u Evropi, a imaju zakone i pravila koji su mnogo fleksibilniji i usmeravaju ih ka preduzetništvu", rekao je Grenel za Srpski radio Čikago.