Grenel
EPA
Grenel

EPA

Grenel, Foto: EPA

Ali je i istakao da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mnogo je nepoznanica u vezi sa putovanjem Skendera Hisenija u Vašington. Na kraju, jedna zajednička slika koordinatora pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom sa Metjuom Palmerom i telefonski razgovor sa Ričardom Grenelom, rezultat je pomenutog puta u američku prestonicu. Danijel Server u intervjuu za Kosovo Onlajn o pomenutoj poseti Hisenija Vašingtonu navodi:

"Čini mi se da je Skender Hiseni došao u Vašington sa jasnom idejom o normalizaciji, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje i pregovaranja, primarno sa Vašingtonom i Briselom. Sada, da li on može da pristane na neki dogovor koji može biti odobren na Kosovu i na referendumu, daleko je manje jasno. To bi naravno moralo da bude odobreno i u srpskom parlamentu i na referendumu o novom srpskom ustavu. Tako da prepreke postoje, ali mi se sviđa polazna tačka."

Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

Njegov stav je i da specijalni Trampov izaslanik nije imao uspega u rešavanju spora Beograda i Prištine.

"Grenel nije uspeo. Mislim da se možete nadati da ga više nećete viđati i da će sada biti preokupiran Trampovom predsedničkom kampanjom. Međutim, ne bih bio iznenađen kada bi iskočio s vremena na vreme. Među Amerikancima on jasno ima bolji pristup predsedniku Trampu od bilo koga drugog", kaže.

Kako dalje navodi, Srbija nije bila zainteresovana za ZSO u skladu sa kosovskim ustavom.

"Moja impresija je da Srbija nije bila zainteresovana za ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, što se zahtevalo odlukom Vrhovnog suda. Ali mislim da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština. Naravno, kada tačno bi to bilo dobro za maksimalni efekat, to je već na pregovaračima", zaključuje.

Komentari (1)

Miodrag iz Peći

07.08.2020 14:51

Zašto su potpisali Briselski Sporazum kada se ne slaže sa ustavomR. Kosovo. Ne slaže se ni sa ustavom Srbije pa smo ga ipak potpisali.