HARADINAJ NE PRESTAJE DA SE PRAVI BLESAV Govorio o povratku o prošlost, a kada su ga pitali za takse i moguću izolaciju...

Lažni premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, tvrdi da su građani i kosovska vlada evroatlantski orijentisani i da ih, kao takve niko ne može izolovati

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Alo/B. A.

"Mogu postojati nesporazumi u vezi neke teme i normalno je da nesporazumi postoje, jer i u porodici toga ima. Ali, mi smo evroatlanski narod i niko nas nikada ne može izolovati", kazao je Haradinaj za Radio Slobodna Evropa upitan da li Kosovo rizikuje međunarodnu izolaciju zbog takvog stava Prištine prema taksama uvedenim na proizvode iz Srbije i BiH.

 

Haradinaj je ponovio da je Priština spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja ukidanjem takse.

"Mi smo za to da se dijalog nastavi bez uslova, jer dijalog nema alternativu i ne može da se uslovljava. Spremni smo za dijalog već danas, Kosovo je spremno, uradilo je svoj domaći zadatak, postigli smo državnu platformu, imamo državnu delegaciju i spremni smo da idemo u bezuslovni dijalog", izjavio je Haradinaj.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Govoreći na temu teritorijalne razmene, Haradnaj je rekao da je priča o tome u jednom trenutku bila ozbiljna.

"Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u određenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su međunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju stavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire", kazao je Haradinaj.

 

On je i dalje stava da Kosovo i Srbija treba da se međusobno priznaju unutar postojećih granica i na to, kako kaže, ne treba da se gleda kao na izvinjenje, već na mogućnost da se krene napred.

 

"Za Kosovo, priznanje bi značilo i pomirenje, ne zakonska amnestiju, već pomirenje i napredovanje iz tragične prošlosti koja je i dalje prisutna, i dalje ima nestalih, imamo žrtve seksualnog nasilja... Verujemo da bi to bila prekretnica za mir, ne samo između nas i Srbije, već bi to bila i konsolidacija Zapadnog Balkana", kazao je Haradinaj.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi