Emanuel Makron
Tanjug/Dragan Kujundžić
Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Slobodan Zečevic iz Instituta za evropske studije u Makronovim namerama vidi i malo sujete Francuske koja je nekada bila velika sila, a danas "država srednje kategorije", zbog čega želi da pokaže da je zemlja prisutna na međunarodnoj sceni i da može da rešava probleme.

"Francuzi i u tom smislu žele da ucestuvju u dijalogu, ali pored toga postoji takmičenje sa SAD ko je glavni pregovarač i ko će doneti rešenje", rekao je Zečević.

Po rečima Zečevića, kada je reč o rešenju, za EU bitno je da do njega dođe upravo EU, uz sve, tako nastoji da izbegne marginalizaciju u dijalogu ali i da odigra bitniju ulogu od one pri donošenju rešenja za BiH.

Zečević navodi da diplomatiju koju reprezentuje Miroslav Lajčak i diplomatije zemalja članica ipak ne može da odvoji jer su celina.

Naveo je da je skeptičan da razgovor u Parizu može da donese rešenje zbog udaljenih pozicija Beograda i Prištine.

"Ako i bude sastanka u Parizu to će više biti sastanak da svako zadovolji svoje aspiracije. Francuzi da kažu ''organizovali smo sastanak'', EU ''mi smo kredibilian posrednik'', a mi da učestvujemo u dijalogu i da smo konstruktivni što će reći i Albanci", rekao je on.

Na činjenicu da Francuzi insistiraju na pravno obavezujućem, sveobuhvatnom i konačnom sporazumu, Zečević kaže da je problem šta je sadržaj tog dokumenta.

"Forma nije sporna već suština i tu smo daleko", rekao je on.

Profesor fakulteta politčkih nauka Dragan Ðukanović ocenjuje da su nastojanja Makrona da nakon ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije sazove samit o Kosovu i zalaganja specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koordinirani plan zajedničkih napora kojim EU pokušava da reanimira dijalog.

On je podsetio da je samit u Parizu najavljivan i prošle godine, nakon berlinskog, održanog u aprilu 2019. godine, te da Makronovo novo nastojanje nije nimalo iznenađujuće.

Nije ništa iznenađujući pokušaj da se nakon imenovanja specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka proces oživi i da se odrede okviri razgovora za naredne etape dijaloga, rekao je Ðukanović i dodao da u Markonovom i Lajčakovom nastojanju da se dijalog pokrene nema ništa što je u suprotnosti.

BONUS VIDEO: Vučić na mapi