Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

"Posle 10 godina dijaloga vreme je da se krene dalje i proces dovede do uspešnog kraja", rekao je portparol EU, Peter Stano.

"Sada intenzivno radimo sa obe strane na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Zemlje članice EU čekuje da se dijalog što pre nastavi i da vide Beograd i Prištinu angažaovene na uspešnom zaključenju ovog procesa i to što je pre moguće", kazao je Stano.

Kosovo, KFOR

EPA

Kosovo, KFOR, Foto: EPA

Komentarišući stavove prištinskih zvaničnika, među kojima i pobednika poslednjih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija, o stanju "Velike Albanije", portparol EU navodi da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

On dodaje da je specijalni predstavnik Lajčak tokom boravka u Prištini "o svemu" razgovarao sa Kurtijem.

"Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih porcesa", rekao je Stano.

Portparol EU zadužen za spoljne poslove naglašava da je za Brisel pitanje promene granica, uključujući zamenu teritorija ili neku vrstu ujedinjenja, "odavno zatvoreno pitanje".

"Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu je sa principima EU. Obe strane znaju sta je izvodljivo, a šta nije", zaključio je Stano.

Komentari (4)

Lucky

08.03.2021 19:17

Klovnovska unija!!!Koja je bre to sila uopste?Posle amera ,Rusa ,Kineza.... da jos postoje ,,nesvrstani ,,bili bi i iza njih.Oni postavljaju uslove ,koje su to budalastine.

Lana

08.03.2021 22:33

Crvi evropski. Sredite svoje prljavo dvoriste.

RosaLux

08.03.2021 23:48

Ta stara-nova zločinačke duboka država je pretnja celom čovečanstvu!

Djordije Cvarkov

09.03.2021 02:13

Kada ce neko da im kaze ono sto svi znaju, da ne postoji miroljubivo resenje prihvatljivo za obe strane. Nismo mi i oni dosli u isto vreme na niciju zemlju pa hajde da se dogovorimo i zivimo zajedno. Oni su dosli na nasu zemlju i hoce da je otmu, prisvoje zajedno sa resursima, infrastrukturom, svim oblicima imovine i da jos odstrane nas totalno. A mi zelimo da mi kontrolisemo nasu zemlju, resurse, infrastrukturu i imovinu potpuno i bezuslovno, s' tim sto je nama prihvatljivo da i oni budu tu.