Evropska unija
Shutterstock
Evropska unija

Shutterstock

Evropska unija, Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, "EU ne može biti veći katolik od pape".

Kako prenosi prištinska Koha, Borel je u zajedničkom intervjuu za četiri medija sa Zapadnog Balkana govorio o važnosti sutrašnjeg samita lidera EU i zemalja regiona, koji će se odvijati kao video konferencija.

Na konstataciju i pitanje Kohe da se kao i pre 20 godina, ista dilema postavlja i na samitu u Zagrebu, ko ne sme i ko treba i pod kojim uslovima da učestvuje, kao i da li je vreme da cela EU prizna Kosovo i jednoglasno priča o tome i da li je međusobno priznavanje cilj dijaloga, Borel je rekao da EU ima sporazum o saradnji sa Prištinom.

"To dokazuje da prihvatamo nešto što se zove ''Kosovo''. Ne potpisuju se ugovori sa nekim ko ne postoji. S druge strane, priznanje kao države nije stvar EU, to je nadležnost država članica i svaka o tome sama odlučuje", istakao je Borel.

On je podsetio da je nedavno, na njegov predlog, imenovan specijalni predstavnik kako bi EU posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine, ocenivši da je to jedini način da problem bude rešen.

Odgovarajući na pitanje da li se, kao i Nemačka, protivi ideji rezmene teritorija i da li se o toj temu može razgovarati, Borel je ponovio stav da to treba rešiti u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape," dodao je Borel i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore.

On je ukazao da je uloga EU da olakša dijalog i dodao da bi to trebalo da bude slobodan i korektan dijalog dve strane.

Borel je rekao da je mnogo toga postignuto, da postoji protok robe, ali i da je činjenica da neki sporazumi nisu sprovedeni onako kako je očekivano.

Visoki predstavnik EU je na pitanje da li se iz onoga što je rekao može zaključiti da se EU, ako se strane dogovore, neće usprotiviti razmeni teritorija, rekao da dijalog mora biti olakšan.

"Moraju se razmotriti kolateralni efekti bilo koje vrste sporazuma i zbog drugih delova regiona, gde je problem granica uvek bio osetljiv. Lično razumem poziciju Nemačke i drugih, ali moja i uloga specijalnog predstavnika su da olakšamo dijalog", zaključio je Borel.

Komentari (8)

mile

05.05.2020 16:03

ko izda kosovo ode glava

šane

05.05.2020 16:19

,balansero,,

Bane

05.05.2020 17:07

Kako neko može da deli nešto što je Srbija. Ej, ološi iz eu. REZOLUCIJA1244. Sve drugo ne postoji. Hajde da podelimo belgiju, nemačku, holandiju i sve druge kolonujalističke zemlje. Ej, ološi iz nacističke eu!

arsa

05.05.2020 18:33

Запад коначно схвата да губи утицај и моћ у нашем региону па сада нуде по принципу ''дај шта даш''.У таквој ситуацији Србија треба мудро да купује време и настави са досадашњом политиком која је дала резултате.

XXL

05.05.2020 19:07

Šta dajemo puno našega da dobijemo malo od našega. Koja bre razmena teritorija zar da Srbija PRVA krši Rezoluciju 1244 UN-a?

Mihajlo

05.05.2020 23:12

Da li treba da konstantujemo da su nas bombardovali unistavali nasu ekonomiju, napravili stetu od 150 milijardi evra a sada priznali da nisu bili u pravu. Platite gospodu stetu koju ste naneli Srbiji pa cemo videti sta I kako dalje.

Aca

06.05.2020 11:15

I mi priznajemo teksas , i skotsku i liberland.....

Razuman Srbin

06.05.2020 12:11

EU: izasla Velika Britanija, a treba da udje Albanija... Nadam se da Srbija nikada nece postati deo te unije!