Ričard Grenel
youtube printscreen
Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Ti izvori kažu da je Grenelu pitanje Kosova u fokusu i da na prvo mesto stavlja ekonomsku saradnju Beograda i Prištine.

"Cilj Grenela je postizanje dogovora koji se pre svega odnosi na poboljšanje odnosa i ekonomsku saradnju, ali ne i na politički dogovor , odnosno priznanje Kosova. Trampu je stalo da se ovo pitanje reši. Grenel je prilično realističan, pa tako prvi put u poslednjih 30 godina SAD nisu isključive i na strani Albanaca", navodi izvor lista.

On dodaje da je, naprotiv, Grenel na nedavnom bezbednosnom forumu u Minhenu odbio da se zvanično sastane s novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, jer uprkos zahtevima Vašingtona, Priština nije ukinula takse na srpsku robu.

Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

"On mu je poručio da to učini u roku od nekoliko nedelja i da se u suprotnom niko iz američke administracije neće s njim sresti", kaže taj izvor lista.

Kako dodaje, Kurtiju je sugerisano da ukoliko ne ukine takse, vrlo lako može ostati bez vlasti jer bi se formirala vlada koju bi činile stranke Ise Mustafe, Hašima Tačija i Bedžeta Pacolija.

"S druge strane, Grenel veoma poštuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izuzetno uvažava njegov trud da se dođe do prihvatljivog rešenja. Grenelov osnovni zadatak je da odnose Beograda i Prištine relaksira i da se usredsredi na ekonomska pitanja", kaže izvor "Kurira".