Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ako ne odu u zatvor, prištinskim političarima smeši se vrlo ugodna penzija, s obzirom na poslove u koje su oni i njihove porodice uključeni godinama unazad.

Pročitajte još:

Šverc oružja, droge, navodno i trgovina belim robljem deo su “poslovne palete” u koju su uključeni albanski političari sa KiM. Međutim, osim nelegalnih i vrlo isplativih, neki od njih su i u legalnim vodama, pa se bave poslovima u vezi sa građevinom, telekomunikacijama, rudama...

I legalne i nelegalne aktivnosti na Kosovu, mediji su i ranije i danas povezivali sa trenutno dvojicom najistaknutijih kosovskih predstavnika, Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem, ali i sa njihovim članovima porodice.

To se možda i najviše odnosi na Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta, koji su oduvek sarađivali, najpre kroz borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), odakle su najverovatnije videli i prostor za zaradu.

Tako su se, prema pisanju medija, okrenuli švercu oružja iz Albanije, koje je navodno završavalo i u rukama islamskih terorista, a nije im strana ni trgovina drogom, i tako skoro dve decenije.

Daut Haradinaj, Ramušev brat, je svojevremeno u Kosovskom zaštitnom korpusu bio zadužen za održavanje kontakata sa teroristima. Pričalo se i da je grupa terorista koja je 2015. upala u Kumanovo (Makedonija) imala logističku podršku Haradinajevog klana.

Ranije se pisalo da deo novca koji Haradinajevi pod vođstvom Dauta zarađuju od šverca oružja, koji se obavlja i u Srbiji, kao i da ulažu u izgradnju nekretnina po Vojvodini, tačnije po predgrađu Novog Sada, Staroj Pazovi i još nekim vojvođanskim mestima. U tome, navodo, imaju partnera, jednog građevinskog preduzimača.

Osim toga, braća Haradinaj su, kako se spekuliše, predvodnici velikog kriminalnog klana čija je delatnost usmerena i na trgovinu drogom, akciznom robom, kradenim vozilima.

- Krijumčarena roba se distribuira u Makedoniju, jug Srbije, Rašku oblast, kao i u Crnu Goru, korišćenjem putnog pravca Peć-Kula-Rožaje - proneo se ranije  izveštaj BIA. Prema istom dokumentu, klan Haradinaj oslanja se na porodicu Ekrema Luke.

Ramuš Haradinaj

EPA/Ronald Zak

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/Ronald Zak

Porodica Keljmendi, koju predvodi Naser, u bliskoj je vezi sa Haradinajima i “kontroliše šverc droge i nafte, trgovinu ljudima, kao i pranje novca na području Peći”. Takođe, Haradinaji su povezani sa klanom Babaljija koji deluje na području Đakovice i “bavi se krijumčarenjem benzina iz Albanije, i ilegalnom trgovinom narkoticima”.

“U igri” je i treći Haradinajev brat Nasim, koji je veteran OVK, i koji je pre izvesnog vremena šokirao javnost rekavši u jednoj TV emisiji da je ubijao srpske vojnike kada god je imao prilku, ali i da mu je žao što to nije činio više. Početkom prošle godine desila se još jedna situacija za koju se spekulisalo da ima veze upravo sa Haradinajevim političkim delovanjem. Naime, u švedskom gradu Helsingburgu dogodila se eksplozija u kojoj je povređena njegova ćerka Ariana Haradinaj, koja se u ovoj zemlji školuje za medicinsku sestru. Eksplozija se desila u stanu u kome ona živi, a Nasim Haradinaj je rekao da ne želi da spekulišem o motivima napada.

Da su Haradinaji i danas, ali i ranije bili veoma aktivni, svedoči ti to što je Specijalno tužilaštvo u Hagu ove godine pozvalo na davanje izjave Laha Brahimaja, nekadašnjeg komandanta OVK, bivšeg poslanika kosovske skupštine i, kakva slučajnost, ujaka Ramuša Haradinaja.

Klan Hašima Tačija

Ranije se pisalo, pozivajući se na izveštaje BIA, da aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači kontroliše veći deo organizovanog kriminala u regionu Istok - Klina - Srbica - Priština. Najbliži saradnik u švercu ukradenih automobila mu je Fadilj Tači, a na tom poslu sarađuje i sa klanom Kitaj. Takođe, navodi se i da se organizovanjem prostitucije bavi Hamdi Tači, dok se poslovima šverca droge i trgovine prostitutkama Hašim Tači bavi zajedno sa svojim rođakom Menduhom Tačijem, kao i sa Betušom Zihugolijem i Engelom Šabanajom - Anđelom.

Preporučujemo još:

Menduh Tači je zadužen za trgovinu oružjem i gorivom.

Prema nemačkom BND, Tači i Dževad Haljiti sarađuju sa Fljorimom Maljokuom i s njegovim preduzećem “Salbatring”, preko koga peru novac i krijumčare naftu i cigarete.

Prema podacima nemačkog BND, Tači sa Sabrijem Aljijuom upravlja sa nekoliko turističkih agencija, dok konkurenciju isključuju na nasilan način. Ismet Osmani Curi iz Kosovske Mitrovice Tačijev je saradnik i upravlja švercom cigareta, marihuane i heroina u toj oblasti. Bio je finansijer OVK i Tačija. Nazar Mehmeti Nik iz Dalasa, prema podacima Amerikanaca i Nemaca, jedan je od najvećih Tačijevih i OVK donatora kako tokom rata na KiM, tako i tokom sukoba u Makedoniji.

Sa Tačijem u poslovima je i njegov stariji brat, Gani Tači, koga je šira javnost upoznala tek posle rata na Kosovu. On je i ranije hapšen i privođen, što je bio slučaj i prošle godine, nakon što se potukao sa dvojicom ljudi usred sastanka u kosovskom birou za osiguranje, gde inače radi. On se svojevremeno obračunavao i da nekadašnjim direktorom kosovke Pošte, koga je tada udario pesnicom u glavu. U javnosti se govorilo da sve ovo može da radi upravo zahvaljujućo bratu, Hašimu Tačiju.

Međutim, prištinski mediji su pisali i da KFOR, svojevremeno, u njegovom stanu tokom racije pronašao nekoliko stotina hiljada dolara. O njegovim poslovima pisao je i BBC, navodeći da su kod Ganija Tačija pronađeni i oružje i novac. Kako se klupko odmotavalo, ispostavilo se da je novac dobio za “posredničke usluge”, tačnije za potpisivanju ugovora sa nekoliko kompanija čije je poslove nakon rata preuzela “uprava Hašima Tačija”.