Hašim Tači
Printscreen
Hašim Tači

Printscreen

Hašim Tači, Foto: Printscreen

Ukratko, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, kao i Nasim Haradinaj i Hisni Gucati (sudi im se za odavanje imena i zastrašivanje svedoka) imaju pravo na teretanu, biblioteku, molitvu u posebnim prostorijama, šetnju po dvorištu i u određenim delovima objekta, a na računu mogu da imaju maksimalno po 1.500 evra.

Gotovina ne sme da bude kod pritvorenika, pa novcem, preko namenskog računa, mogu da kupuju u zatvorskoj prodavnici, ali u i onima van objekta ukoliko dobiju dozvolu, ali i plaćaju hemijsko čišćenje i telefonske pozive.

- Posetioci mogu vršiti uplate u gotovinu, a za uplate veće od 500 evra potrebna je pismena dozvola upravnika. Ukoliko pritvorenik želi da preda gotovinu sa svog računa supruzi, detetu, ili roditelju koji je došao u posetu, mora da podnese pisanu molbu. U slučaju da dobije odobrenje, osoblje podiže novac i predaju ga posetiocu prilikom napuštanja pritvorskog objekta - navedeno je u pravilniku, koji predviđa i da pritvorenik može uplatiti novac "cimeru", i to najviše 150 evra po uplati. 

KARTANJE SA PORODICOM

Pritvorenici imaju pravo na posete. Supružnik, partner ili deca, mogu da se zadrže tri sata najmanje, jednom u tri meseca. Kada im dođu gosti, pritvorenici mogu da ih posluže hranom i pićem, a mogu da donesu i karte ili neke druge društvene igre.

Kada je reč o oblačenju, zatvorenici ne smeju da nose stvari sa bilo kakvima političkim, vojnim, zabranjenim, uvredljivim ili diskriminatorskim oznakama.

Na svežem vazduhu, u dvorištu, provode najmanje sat dnevno. Imaju malu teretanu i sportsku salu. Jednom nedeljno mogu pozajmljivati knjige za čitanje iz biblioteke, a mogu da ih nabavljaju o svom trošku, kao i novine i pisaći pribor. Pritvorenik može da puši u ćeliji (dok su vrata zatvorena), u dvorištu tokom šetnje i mora da vodi računa gde baca pikavce. Kod sebe, zatvorenik može imati najviše jedan boks cigareta, ili 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duvana.

Sva pravila detaljno su regulisana kućnim redom u pritvorskom objektu. Pritvorenik ima pravo da se žali, ukoliko smatra da su mu prava uskraćena.

U pritvorskim jedinicama ovog zatvora bili su i optuženi pred Tribunalom u Hagu za bivšu Jugoslaviju.