ZAMKA ZA SRBIJU U BERLINU! EU sprema udar na Beograd! Briselu ističe vreme, ali drsko i beozbrazno, hoće da završe posao za Haradinaja!

Sastanak u Berlinu 29. aprila može da se protumači kao novi pokušaj pritiska na Beograd, smatra v.d. glavnog i odgovornog urednika lista Politika Žarko Rakić

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Alo/B. A.

 

Komentarišući izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba da sastanak u Berlinu treba videti kao pripremu za nastavak dijaloga, Rakić smatra da se Beogradu zapravo sugeriše da bi trebalo da odustane od nekih uslova, pre svega kada je reč o ukidanju taksi.

Dodaje da "smo se toga dosta nagledali" i da to u njemu izaziva veliki otpor:

"Ako je to osnovni cilj sastanka u Berlinu onda je bolje da se i ne sastaju. To je onda jedna prazna priča, koja izgleda ima upotrebu za evropske unutrašnje stvari. Njih čekaju izbori 22. maja i očigledno im se žuri da postignu neki uspeh u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", ocenjuje Rakić.

 

Na pitanje zašto misli da će biti pritisaka na Beograd, a ne na Prištinu, s obzirom da su njih pozivali javno da ukinu takse, dok smo mi pokazali spremnost na dijalog, Rakić kaže da treba "vratiti film" i setiti se da je donet zaključak da je Priština sa taksama napravila ozbiljan "faul", a da su posle samo nekoliko meseci obe strane počele da se pozivaju na uzdržanost i popustljivost.

"Onda se zapitate da li se mi to vrtimo u začaranom krugu u kojem se očekuje da neko natera Prišinu da nešto uradi, a od Beograda se očekuje uzdržanost. Ne može se očekivati udržanost ako ste žrtva nečije samovolje i bahatosti, tako da padaju u vodu sve one priče SAD da će disciplinovati političke lidere u Prištini", kaže on.

U tom smislu podseća da Ramuš Haradinaj jednom nije dobio vizu za SAD, ali se to promenilo posle mesec dana, i to, kaže, nema nikakvog smisla.

"Sve mi to deluje drsko i bezobrazno prema Beogradu", rekao je Rakić.

Upitan ima li šanse da se dođe do "zajedničkog imenitelja" na sastanku 29. aprila imajući u vidu da Priština ne želi da ukine takse, da Berlin nije za promenu granica, a da Beograd insistira na ukidanju taksi radi nastavka dijaloga, Rakić kaže: "U ovom trenutku, svakako, ne".

"Stavite na sto sve to što ste pobrojali i jedino što je izvesno je da se očekuju dalji ustupci od Beograda, a da se na Prištinu ne vrši nikakav ozbiljan pritisak. Oni nastavljaju svoje jednostrano delovanje", napominje Rakić.

 

Podseća da je Priština formirala svoju vojsku, uprkos tome što je NATO javno rekao da je protiv, da je počela da preti Srbima na severu KIM, kao i da će da promeni političku strukturu Beograda...

"Priština nastavlja sa politikom provokacija i ucena", zaključio je Rakić i poručio da ne treba da imamo dijalog ukoliko se samo očekuju ustupci od Beograda.

 

Veruje da bi sastanak mogao da bude i priprema za nastavak Berlinske inicijative, a to bi, kako kaže, već imalo nekog smisla, mada su dosadašnja okupljanja više bila protokolarnog tipa, a manje konkretna.

Kako kaže, ako Evropska unija zaista želi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, onda je potrebno nešto više od organizovanja sastanaka, upućivanja "lepih reči" i "praznih obećanja".

"Meni to ne liči ni na šta ozbiljno, kao da treba da se ispuni još jedan radni dan i protokolarna aktivnost", rekao je Rakić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi