Kosovo
AP/Darko Vojinović
Ramuš Haradinaj

Alo/B. A.

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo/B. A.

 

Komentarišući izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba da sastanak u Berlinu treba videti kao pripremu za nastavak dijaloga, Rakić smatra da se Beogradu zapravo sugeriše da bi trebalo da odustane od nekih uslova, pre svega kada je reč o ukidanju taksi.

Dodaje da "smo se toga dosta nagledali" i da to u njemu izaziva veliki otpor:

"Ako je to osnovni cilj sastanka u Berlinu onda je bolje da se i ne sastaju. To je onda jedna prazna priča, koja izgleda ima upotrebu za evropske unutrašnje stvari. Njih čekaju izbori 22. maja i očigledno im se žuri da postignu neki uspeh u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", ocenjuje Rakić.

POVEZANE TEME:

Na pitanje zašto misli da će biti pritisaka na Beograd, a ne na Prištinu, s obzirom da su njih pozivali javno da ukinu takse, dok smo mi pokazali spremnost na dijalog, Rakić kaže da treba "vratiti film" i setiti se da je donet zaključak da je Priština sa taksama napravila ozbiljan "faul", a da su posle samo nekoliko meseci obe strane počele da se pozivaju na uzdržanost i popustljivost.

"Onda se zapitate da li se mi to vrtimo u začaranom krugu u kojem se očekuje da neko natera Prišinu da nešto uradi, a od Beograda se očekuje uzdržanost. Ne može se očekivati udržanost ako ste žrtva nečije samovolje i bahatosti, tako da padaju u vodu sve one priče SAD da će disciplinovati političke lidere u Prištini", kaže on.

U tom smislu podseća da Ramuš Haradinaj jednom nije dobio vizu za SAD, ali se to promenilo posle mesec dana, i to, kaže, nema nikakvog smisla.

"Sve mi to deluje drsko i bezobrazno prema Beogradu", rekao je Rakić.

Upitan ima li šanse da se dođe do "zajedničkog imenitelja" na sastanku 29. aprila imajući u vidu da Priština ne želi da ukine takse, da Berlin nije za promenu granica, a da Beograd insistira na ukidanju taksi radi nastavka dijaloga, Rakić kaže: "U ovom trenutku, svakako, ne".

"Stavite na sto sve to što ste pobrojali i jedino što je izvesno je da se očekuju dalji ustupci od Beograda, a da se na Prištinu ne vrši nikakav ozbiljan pritisak. Oni nastavljaju svoje jednostrano delovanje", napominje Rakić.

PROČITAJTE I:

Podseća da je Priština formirala svoju vojsku, uprkos tome što je NATO javno rekao da je protiv, da je počela da preti Srbima na severu KIM, kao i da će da promeni političku strukturu Beograda...

"Priština nastavlja sa politikom provokacija i ucena", zaključio je Rakić i poručio da ne treba da imamo dijalog ukoliko se samo očekuju ustupci od Beograda.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

 

Veruje da bi sastanak mogao da bude i priprema za nastavak Berlinske inicijative, a to bi, kako kaže, već imalo nekog smisla, mada su dosadašnja okupljanja više bila protokolarnog tipa, a manje konkretna.

Kako kaže, ako Evropska unija zaista želi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, onda je potrebno nešto više od organizovanja sastanaka, upućivanja "lepih reči" i "praznih obećanja".

"Meni to ne liči ni na šta ozbiljno, kao da treba da se ispuni još jedan radni dan i protokolarna aktivnost", rekao je Rakić.