Eljezi
print screen

 

Eljezi

print screen

Foto: print screen

Srbija pokušava da iskoristi situaciju na severu Kosova nakon slučajeva koronavirusa. Prema Bedriju Eljeziju, direktoru Kosovskog instituta za međunarodne studije, to bi trebalo da se prati sa oprezom od strane bezbednosnih institucija na Kosovu.


„Moramo da shvatimo vrlo ozbiljno situaciju stvorenu uopšte na Kosovu kao i na severu Mitrovice. Poslednjih dana imali smo problema sa bezbednošću, posebno na severu Kosova. Mislim da ovo pitanje treba shvatiti vrlo ozbiljno, naše institucije bi u ovom slučaju trebalo da budu opreznije nego obično", naveo je direktor Kosovskog instituta za međunarodne studije.

On je u jutarnjem programu na Klan Kosova rekao da Srbija planira destabilizaciju severa Kosova.

"Da, sumnja se da postoji plan srpskih bezbednosnih struktura da iskoriste situaciju stvorenu sa koronavirusom, tako da će sa uvođenjem karantina na severu prekinuti komunikaciju sa ostalim delovima i ući u dijalog između Kosova i Srbije za konačni dogovor koji je već poznat i dostupan javnosti”, rekao je Eljezi.

„Mi kao Institut imamo dobre odnose sa bezbednosnim institucijama uopšte, posebno međunarodnim, onima koji žele najbolje za Kosovo. Tokom diskusija i debata koje smo imali, naišli smo na informacije da se sumnja da na bezbednosne strukture utiče srpska tajna služba, što će uticati na sprovođenje plana. Takođe smo preduzeli konkretne radnje kako bi utvrdili da li su ove informacije kredibilne", naglasio je Eljezi.