Vučić i Grenel
Tanjug/Zoran Žestić
Vučić i Grenel

Tanjug/Zoran Žestić

Vučić i Grenel, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija u svojoj istoriji često nije razumela svet, zato što su svet za njen račun tumačili oni koji su o njemu znali veoma malo ili nisu znali ništa. A predstavljali su se kao „svetski ljudi“. Svako od nas poznaje po nekog lokalnog „svetskog čoveka“, koji tačno zna šta se „kuva“ u Beloj kući i u Kremlju, koliko Kineza se sprema da ide u svemir, a naročito kakve planove imaju Britanci za našu malu Srbiju. Takvi stručnjaci su uglavnom veoma glasni i, korak po korak, njihova verzija sveta dobijala je pristalice, tako da njima možemo da zahvalimo što smo u istoriji često skretali u ćorsokak.

Dr Orhan Dragaš

Privatna arhiva

Dr Orhan Dragaš, Foto: Privatna arhiva

Srbija više nema vremena niti energije da živi u oblacima superiornosti, jer je već previše puta udarila u zid sazdan od interesa drugih i nabijen energijom pravila koja ne haju za naše zablude o navodnoj veličini. Srbija ima svoje interese, oni su jasni i ostvarivi. Ne treba da se stidimo svojih interesa i ne treba da štedimo napore da ih ostvarimo, jer to je ponašanje koje u savremenom svetu shvataju i poštuju. Boriti se za svoje interese ne samo da je dopušteno u današnjem svetu, to je jedino i razumljivo. Naše lokalne jadikovke da nam se neprestano čini nepravda više niko ne sluša, niti želi da razume. Priče o našoj globalnoj ili istorijskoj veličini i uticaju odjekuju samo do naših granica, gde se raspršuju pod brojkama, uspesima i interesima drugih, pod nerazumevanjem jezika kojim govorimo.

Zoran Đinđić je govorio: „Ako biste vi planirali tako kao da ne postoji svet nego da samo postojite vi, onda ste vi Bog, a ako ste Bog, onda nema rasprave. Ali ako niste Bog, onda uvek postoji okruženje u kome vi morate da planirate svoju strategiju, i ako to okruženje na kraju odbije vašu strategiju i dovede do neuspeha, onda ste krivi vi, a nije kriv taj svet. Znači, uvek ako ne uspete da se snađete u jednom okruženju, nije kriva priroda. A međunarodna politika vam je kao priroda. Oluje, tornada, poplave, sve se to dešava i tu nema baš mnogo moralnih razmišljanja. Tu postoje odnosi snaga, sila i vi to treba da razumete i kroz sve nekako da prođete, a da ne nastradate.“ Mi kao narod nismo navikli na državnike koji nam govore istinu. To je bilo i u slučaju Zorana Đinđića i sada Aleksandra Vučića. Vučić izađe hrabro, kaže da je za napredak Srbije i za put u EU najvažnije naći rešenje za Kosovo. Kaže i da je spreman na kompromis u kojem Srbija ne sme biti ponižena. Takođe, kaže da je svestan da su velike sile te koje o tome odlučuju. Te velike sile uvažavaju predsednika Srbije jer on pokazuje da je ozbiljan igrač u velikoj turbulentnoj globalnoj politici. „A da biste bili igrač po pravilima svetske igre, morate da ispunite određene minimalne uslove, da biste bili prihvaćeni kao igrač. Ako stalno remetite pravila i stalno govorite: `Ja neću ovo, ja neću ono, ja hoću samo ono što se meni sviđa`, oni vas isključe i kažu: `Izađi tamo na klupu i tamo igraj po svojim pravilima`. Znači tu mora da se nađe jedna mera poštovanja pravila i naravno nekog fauliranja a da sudija ne primeti, ili raznih kombinacija koje vas vode da postignete gol...”- govorio je takođe Đinđić. Zato, Aleksandre Vučiću, srećan put u Vašington 27. juna! I postigni gol za Srbiju, pa kako god!

Autor je završio postdoktorske programe na London School of Economics and Political Sciences (LSE), kurs “Business, International Relations and the Political Economy“ (2018), Yale University (Yale School of Management): „Accelerated Management Programme” (2019), Oxford University: „Executive Leadership Programme“ (2020).

 

Komentari (15)

Zoran

19.06.2020 16:23

Pa dragi Orhane, ti si ocigledni stipendista Sorosa

Aleksandar Mihailović

19.06.2020 17:16

Strah je besmislen, njega šire oni koji nemaju dobre namere do Srbije, koji bi da je podele i da je uvedu u nove podele sa drugim nacionalnim manjinama. Albanci su nacionalna manjina i imaju ista prava kao i druge nacionalne manjine u pogledu članstva u Skupštini i na funkcijama po tom osnovu. Po logici tog razmišljanja sa tempom narastanja broja migranata sutra bi čitava Skupština bila sastavljena isključivo od nacionalnih manjina, a po neko mesto bi se dalo Srbima, tek za skupštinsku ikebanu.

Neko

19.06.2020 17:19

Ovako razmišlju izdajnici.

Zevs

19.06.2020 18:22

Zašto da ne, pa ni mi nismo cvecke, uostalom oni jesu naši gradjanin, neke knedle treba progutati kada nismo znali u prošlosti da rešimo problem

Black Strobe

19.06.2020 18:39

Zašto da ne budu ministri ako pobede na izborima, tj. ako ne budu prethodno osuđeni za zločine na albanskom i nealbanskom stanovništvu koje nije podržavalo separatizam KiM !?

Ja

19.06.2020 18:40

Onda bi Srbija Morala da stane pod partiju, dve, ako želi da vlada svojom teritorijom. Naravno uz uvažavanje prava nacionalnih manjina. Jer ovoliko partija ne da nema smisla već je suludo. Svako pravi partiju i omrsi se o državu a ništa ne uradi već bude samo koalicioni partner nekome i ubire med. I naravno nestane sa scene kada odsluži. Nismo mi za demokratiju. Ne umemo. Ako utvrdimo nacionalni interes koji svi uvažavaju, nije bitno kako do njega naravno legalno. Ali....sladak je kolač državni.

Komodus

19.06.2020 19:42

A Srbi su u Republici Srpskoj Krajini činili 95 % stanovništva i bili su konstitutivni narod u Hrvatskoj.Ipak to nije sprečilo Franju Tuđmana da uradi to što je uradio Srbima. Hoću da kažem da su Hrvati tako razmišljali kao ovaj autor,nikada ne bi ušli u Knin..

Srki

19.06.2020 20:38

Albanci se "Nikad"neće ujediniti i nikad neće vladati Srbijom a Kosovo će uvek biti deo Srbije

Zašto nas držite nisko

19.06.2020 20:54

Šiptari ni u jednoj vatijanti NE MOGU da budu DRUGI po broju glasova u Skupštini Srbije ! Nema ih po biračkom spisku više od 600 hiljada a izlazi 45-55% na glasanje, dakle kao Opština Niš su a izlaznost je MANJA ...!!! Po TOJ LOGICI bi u milo-gori Srbi imali Predsednika Vlade jer čine 30% biračkog tela a NEMAJU NI JEDNO MESTO U VLADI milo-gore...!?! Za Srbe KOMPLIMENT jer nisu deo mafijaškog nato-naci klana... O Milu-britvi je ogabno išta reći...!

Trig

19.06.2020 21:44

Zasto bi Albanci trebali da budu u vlasti?Kako su Srbi prosli u Albaniji,tako i Albanci treba da prodju u Srbiji.Kome se ne svidja,put pod noge.

penzioner

19.06.2020 22:01

Ako postoji iskrena želja da se odnosi srede zašto da ne?

Nalupaste se

19.06.2020 23:38

Albanaca na Kosmetu ima 800000 a ne milion ipo. Ne znači da moramo isplaćivati plate i penzije jer oni će dobiti maksimalnu autonomiju i sami organizovati ekonomiju. Ne moraju čak ni dinar uvesti. Oni kao naši građani svakako zaslužuju da su prisutni u vladi i parlamentu ali neće tako lako dobiti najodgovornije funkcije. Primer je Ljajić koji se godinama kali ali nije ni na jednoj tako bitnoj funkciji. Teroristi neće biti političari već idu u Hag. Jel jasnije sada?

Брат Бугарин

20.06.2020 02:49

Што да не? Када смо могли у оној великој Југославији да их мирно постављамо на највиша места у федерацији зашто би нам било тешко да то учинимо у много мањој Србији? Друго, морамо поштовати њихов избор. Додуше морали бисмо их прво на суд јер су они код нас на потерницама колико знам.

WVuk

20.06.2020 12:20

Zamislio sam, a mogu na Tzv.Kosovu Srbi u vladu s istim tim zločincima? Gde je razlika, sem što bi Srbi bili većina u parlamentu Srbije, a na tzv Kosovu su manjina. Malo li je!!!!

Ziga

20.06.2020 16:32

Zamislite?? Pa kada vec ZAMISLJAMO, zamislite da uopste nije bilo ratova pa i na Kosovu, nema prognanih Srba, zive u slozi sa Albancima na Srbskoj zemlji Kosovu u Srbiji i svi su srecni i DU GO VECNI ! ! ! ! !! !