Aljbin Kurti
AP
Aljbin Kurti

AP

Aljbin Kurti, Foto: AP

Samoopredeljenje je danas oštro demantovalo izjavu direktora prištinske televizije Kljan Kosova Batona Hadžiua, da su se kosovski predsednik Hašim Tači i lider tog pokreta Aljbin Kurti sastali dva puta pre zvaničnog sastanka 6. januara radi konsultacija o formiranju kosovske vlade, a Hadžiu je zatim ponovio tvrdnju.

- Tači i Kurti sastali su se još dva puta i dugo su razgovarali. Oni znaju o čemu su razgovarali, poneli su se vrlo korektno, nisu to objavili u javnosti - izjavio je Hadžiu, reagujući na konstataciju voditelja televizijske emisije "Info magazin" da je susret Kurti - Tači bio veoma kratak i da je trajao samo četiri minuta.

Hadžiu, koji je prijatelj Tačija, naglasio je da nije upućen u sadržinu tih razgovora koji su, kako je naveo, bili tajni, prenosi Kosovo Online.

Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

Iz Samoopredeljenja su poručili da je Baton Hadžiu lagao kad je rekao da je Kurti imao duge sastanke sa Tačijem i da ga je Tači možda angažovao "da ga izvuče iz situacije".

- Baton Hadžiu laže i to nije vest. Konačno predsednik shvata svoju ulogu, koja je svečana i formalna. Zabrinut zbog novootkrivene neaktivnosti, možda je poslao pismo Batonu Hadžiu, moleći ga da ga izbavi iz situacije. Hadžiu je spreman da laže, u znak podrške predsedniku i protiv Samoopredeljenja. Međutim, pokazalo se da je i ovaj nemoćan, naspram odlučnosti za promene - rekao je Arljind Mandžuka iz Kancelarije za informisanje Samoopredeljenja.

Hadžiu je, odgovarajući na izjavu Mandžuke, dao je i druge pojedinosti o dva navedena susreta Kurtija sa Tačijem.

- Žao mi je što je ova vest, koji bi se smatrala normalnom u svakoj zemlji na svetu, dobila ovakve reakcije. Ne znamo zašto se plaše susreta - rekao je Hadžiu i istakao da su pre zvaničnog susreta, prethodno održana dva sastanka.

Albanci, Priština

EPA

Albanci, Priština, Foto: EPA

Rekao je da “radi poštovanja" ne želi da otkrije posrednika i naveo da je prvi sastanak održan uz posredovanje međunarodnih institucija, a da se drugi se desio uz obostranu saglasnost, bez posredovanja.

- Razumem reakciju Mandžuke. Rekao je svoju istinu. Lider Pokreta Samoopređeljenje sigurno nije obavestio stranku o ovim sastancima - rekao je Hadžiu.

On je naveo da očekuje od Aljbina Kurtija da ga sam demantuje, ako ti susreti nisu održani.

- Ako sam lagao, odričem se javnog života. Ali ako je on lagao, on bi trebao da se izvini članstvu Pokreta Samoopredeljenja, jer ne prihvatam izvinjenje od njega - rekao je Hadžiu.

Kurti i Tači sastali su se na četiri minuta 6. januara, kada je pobednik izbora otišao na konsultacije o formiranju vlade. Kurti nije dao Tačiju ime mandatara, a ovaj je pisao Kurtiju da preda ime mandatara za premijera.

Samoopredeljenje insistira na tome da samo oni odlučuju kada će se obratiti predsedniku.