Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Tanjug

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: Tanjug

Iako je 2019. najavljivana kao godina kada može doći do konačnog rešenja za problem Kosova i Metohije, kako sada stvari stoje Beograd i Priština su daleko od rešenja. To je pre svega uzrokovano taksama, koje su na robu iz centralne Srbije uvele privremene kosovske vlasti, ali i zbog niza poteza koji su vodili ka destabilizaciji pregovaračkog procesa poput formiranja "Vojske Kosova". Ipak, ono što sledi u narednih 168 sati može predstavljati začetak, ako ne postizanja trajnog rešenja, onda barem pomeranja pregovora sa mrtve tačke.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se u narednih sedam dana videti i razgovarati sa četvoro od petoro najznačajnijih svetskih lidera. I to sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom 25. aprila u Pekingu, dan kasnije sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok je ponedeljak 29. april rezervisan za susrete sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu.

Emanuel Makron, Angela Merkel

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Upravo ova lista sagovornika garantuje da će razgovori biti fokusirani na ključno pitanje - Kosovo i Metohiju.

Vučić će od 25. do 27. aprila učestvovati na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, koji se održava u Pekingu.

Na marginama ovog važnog ekonomskog skupa, kome će prisustvovati lideri 40 država, predsednik Srbije će razgovarati sa domaćinom Sji Đinpingom, kao i sa Vladimirom Putinom.

Sam početak sledeće sedmice rezervisan je za Berlin. Najmoćniji evropski dvojac, Makron i Merkel sazvali su sastanak na kojem će Beograd predstavljati Vučić i premijerka Ana Brnabić, dok će u ime Prištine tamo biti predstavnici privremenih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Zvaničan povod za sastanak je "neformalna razmena ideja".

Sem predsednika Albanije Edija Rame, na listi zvanica su i hrvatski i makedonski premijeri Andrej Plenković i Zoran Zaev, zatim crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i slovenački premijer Marjan Šarec.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević od susreta Vučića sa kineskim i ruskim predsednikom, očekuje da bude potvrđena podrška ove dve sile Srbiji u odbrani stava da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše države i u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Nama je to važno, zbog toga što u narednom periodu Srbija mora da ima potpuno jasnu situaciju u kojoj meri su te dve velike sile spremne da štite interese Srbije i da štite interese međunarodnog prava - ukazao je Milivojević.

Kada su u pitanju razgovori u Berlinu, Milivojević ih vidi kao dijalog o mogućem dijalogu.

- Oni će ponuditi, ono što je nama manje-više poznato. Dakle, da dve strane sednu na sto. Pritisak na Srbiju da sedne i pod ovim uslovima, koji su nepovoljni, da ignorišemo ponašanje Prištine i da se nastavi dijalog - kaže Milivojević.

On napominje da je jasna pozicija Nemačka, koji verovatno deli i Francuska.

- Ta pozicija je da dijalog treba da vodi ka priznanju tzv. Kosova od strane Srbije. Jedino što će možda biti novina, jeste uvažavanje faktičkog stanja, odnosno interesa Srbije vezano za sever Kosova - kazao je Milivojević.

Kosovo

Printscreen

Kosovo, Foto: Printscreen

On deli pesimističan stav predsednika Srbije.

- Ne očekujem da će Berlin i Pariz napraviti onaj odlučujući proboj, odnosno da će učiniti neophodno da Priština promeni stav. Beograd apsolutno stoji na poziciji da nema više ustupaka. Nema razgovora ako se ne skinu takse i nema razgovora da se pristupi dijalogu na osnovu platforme koje je usvojila kosovska skupština - napomenuo je Milivojević.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da je bitno da dođe nove dinamike u dijalogu Beograda i Prištine.

- Očekujem da će posle ovog berlinskog sastanka do toga doći. Kao i da će Prištini biti ukazano da mora da nađe neku vrstu konsenzusa kako bi razrešila ovo pitanje i kako bi dijalog bio nastavljen - rekao je on.

Kada su u pitanju sastanci u Pekingu, Đukanović ističe da oni imaju veliki značaj.

- Srbiji je stalo da svako rešenje koje bude dogovoreno, bude i implementirano, a te pune implementacije nema ni bez Kine, ni bez Rusije - izjavio je Đukanović.

Sastanak zapadnobalkanske šestorke u Berlinuse može tumačiti i kao želja Angele Merkel i Emanuela Makrona da ostalim članicama EU jasno stave do znanja "ko je glavni", rekao je prethodno za Tanjug predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

To, dodaje, objašnjava i činjenicu da o sastanku 29. aprila nije bila obaveštena briselska administracija, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, kao ni druge države članice EU.

Kaže, međutim da je iz dosadašnjeg iskustva na Zapadnom Balkanu jasno da je EU nedovoljno jaka i da zato nije slučajno što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre tog sastanka ide u Peking na susret sa liderima Kine i Rusije.

- Vučić pokušava da ojača poziciju Srbije i da na neki način proširi uticaj na stalne članove Saveta bezbednosti UN, Kinu i Rusiju koje imaju jak glas i uticaj na dešavanja svuda u svetu, a naročito u Evropi - ističe Crnobrnja.

Zato, navodi on, nije slučajno što Srbija ne traži zaštitu Makrona i Merkel, već od Rusije i Kine, dok se Prština okreće SAD.

Upitan da li to znači da će se i format dijaloga, koji je trenutno zaustavljen, menjati, Crnobrnja kaže da je to verovatno, ali dodaje da promena formata razgovora neće biti jedan od ključnih rezultata sastanka u Berlinu.

- Ako bi se to desilo, jedan od pravaca na kojem bi Srbija insistirala jeste da to bude dijalog u koji će biti uključeni i faktori van Evrope, znači Rusija i Kina, a vrlo je verovatno da bi Albanci odgovorili sa SAD - rekao je Crnobrnja.

Pročitajte i:

Podsećamo, predsednik Vučić je prošle nedelje rekao da Albanci moraju da znaju da bez kompromisa sa Srbijom nikada neće imati ništa.

- I međunarodna zajednica i Nemačka, SAD, Francuska, moraju da znaju da, bez kompromisa, pritisci ne pomažu - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik je rekao da će se Srbija boriti civilizovanim metodama, da je čekala šest meseci ne uvodeći recipročne mere posle uvođenja taksi, ali da ne može da trpi i čeka doveka bez odgovora.

- To ću reći i kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu - rekao je Vučić.

- Nadam se da će sastanak biti podsticaj miru i stabilnosti u regionu, a ne prilika da neodgovorni ljudi dobiju podijum i scenu za neozbiljne nastupe. Ako i bude tako, dobiće odgovoran odgovor od strane predstavnika Srbije, borićemo se svim srcem - rekao je Vučić.

On je takođe rekao, uoči odlaska na skup "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, da je ugovorio i bilateralne susrete sa kineskim i ruskim predsednikom i da će taj susret sa Putinom biti u uskom formatu.

Kako je rekao, i sa Sijem i sa Putinom će razgovarati o situaciji na KiM i izneće im određene činjenice - da kosovski Albanci nisu ispunili nijednu obavezu iz Briselskog sporazum, niti formirali ZSO, da su uveli prvo takse od 10, a zatim od 100 odsto i da se 6. maja navršama šest meseci od kako od uvođenja tih proptivpravnih mera protiv Srbije i Srba sa KIM i njihovog normalnog snabedavanja.