non-pejper
Ilustracija
non-pejper

Ilustracija

non-pejper, Foto: Ilustracija

U uvodu ovog dokumenta spominju se "nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata", koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije.

Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Severne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, "ključna pitanja ostaju nerešena".

Nerešena pitanja:

- da je Dejtonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, koji je odneo više od 100.000 života, praktično prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u principu.

- da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova.
da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.
- da je u međuvremenu prazan prostor iskoristila Turska, koja je povećala svoj utjecaj u BiH i Severnoj Makedoniji.
- da osim Turske, nekolicine lokalnih političara i njihovih pristaša, koji lično imaju koristi od haosa i nefunkcionalnih institucija, niko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Ključni deo "non papera" su predložena "rešenja" za prethodo opisane probleme.

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke.

Kao rešenja se predlažu:

Ujedinjenje Kosova i Albanije. "Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji. Srpski deo Kosova dobio bi poseban status - po uzoru na Južni Tirol", navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom. "Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna da pristane na ujedinjenje Kosova i Albanije", navodi se u dokumentu.

"Hrvatsko nacionalno pitanje može se rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH (po uzoru na Južni Tirol)."

non-pejper

Printscreen

non-pejper, Foto: Printscreen

"To bi Bošnjacima dalo nezavisno funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sledećoj deceniji".

Prema autorima "non papera", ova "rešenja" bi ubrzala pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Ali to su predlozi kojima se oštro protive u SAD-u, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama. Naime, međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije. To bi otvorilo Pandorinu kutiju i vjerovatno dovelo do novih ratova.

Od ponedeljka se u Zapadnom Balkanu govori o tome je li premijer Slovenije Janez Janša zaista poslao neslužbeni diplomatski dokument u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije. Služba za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela prvo je potvrdila a onda brže bolje demantovala da su dobili dokument.

Ali, kako je otkrio slovenački portal Necenzurisano, neslužbeni diplomatski dokument zapravo postoji. Prema njihovim informacijama, dokument se zove "Zapadni Balkan - put napred" i kabinet Šarla Mišela ga je dobio u februaru. Portal dalje navodi da se zvanično ne može znati ko ga je pisao. Kako ističu, sigurno nije skrojen u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije.

Deo njegovog sadržaja mogao je, kako se spekuliše, biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o "slovenskom" dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese.

Janša je demantovao postojanje dokumenta, i rekao da bi "bilo teško predati nešto Mišelu u februaru ili martu, budući da ga je posljednji put sreo prošle godine".

Ali, kako slovenački mediji pišu, postoji mnogo načina na koje je dokument mogao stići do Brisela. Mišel je, recimo, sredinom februara u Poljskoj prisustvovao sastanku povodom 30. godišnjice Višegradske grupe, kojem je prisustvovao i mađarski premijer Viktor Orban, Janšin najbliži politički saveznik u EU.

Činjenica da dokument o podeli BiH baca novo svetlo i na posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora ovoj zemlji 5. marta. Kako je početkom sedmice otkrio član Predsedništva BiH Željko Komšić, Pahor ga je pitao o mogućem "mirnom razlazu" u BiH. Pahorov kabinet je kasnije tvrdio da se predsednik Slovenije protivio ideji raspada BiH.

Komentari (2)

arsa

15.04.2021 17:24

Нема велике Србије без Косова и Метохије.Без Косова је мала и бедна

Srki

15.04.2021 18:50

Nesta se Slovenci naljutili na BABOVINU bice gusto.