Demo Beriša
screenshoot/Youtube
Demo Beriša

screenshoot/Youtube

Demo Beriša, Foto: screenshoot/Youtube

On je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je Sud u Prištini koji se bavi zločinima OVK napravljen inicijativom SAD kojima je stalo da se problem žrtava reši.

"Nemačka vrši pritisak, ja bih rekao da je ona destruktivni element u ovom trenutku koji čini sve da se izbegnu delovanja suda", kazao je Beriša.

Da li će OVK teroristi konačno odgovarati za zločine?

 

On je podsetio da Nemačka, a time i EU želi da zauzme svoje mesto pre SAD, a kako je rekao, "poznato je da je Amerika stvorila Kosovo".

Beriša je kazao da je nemoguće da EU, Velika Britanija i SAD nisu znali za "zlodela na Kosovu i Metohiji", te da je došlo do razlaza između EU i Amerike kojoj je stalo da reši problem žrtava.

"Hapšenja čelnih ljudi OVK Gucatija i Haradinaja je rađeno po nalogu tužilaštva i suda iz Prištine i to je radila sudska policija. Očekivanje je da će ovaj sud na kraju završiti sa obavezujućim presudama", kazao je Beriša.

Hisni Gucati, šef udruženja veterana OVK

VISAR KRYEZIU / TANJUG/AP

Hisni Gucati, šef udruženja veterana OVK, Foto: VISAR KRYEZIU / TANJUG/AP

On je dodao da je pokazana dobra volja da mora da dođe do zadovoljenja pravde za sve žrtve na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Beriša je naveo da je svima koji su bili deo OVK jasno da moraju da se sklone sa političke scene i da prihvate odgovornost za zločine, te da su mnogi to učinili osim Ramuša Haradinaja.

Govoreći o curenju dokumenata Suda u Hagu, Beriša je rekao da su time ugroženi svedoci zločina.

"Imali smo slučaj da je Nasim Haradinaj čak jednu porodicu identifikovao i tako ugrozio i imali smo prostor da je slaba reakcija evropskog političkog društva i EU na postupak i curenje dokumenata", kazao je on.

Hisni Gucati, OVK

Tanjug/AP

Hisni Gucati, OVK, Foto: Tanjug/AP

Beriša je ocenio da je EU slabo, skoro nikako reagovala na to curenje dokumenata.

One naveo da su objavljena imena onih koji su stradali od OVK, i da se više ne može reći da te žrtve nisu stradale od OVK.

"Imajući u obzir pun kapacitet materijalnih dokaza, za očekivati je na kraju, bez obzira na peripetije, da će doći do optužujuće presude", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, očekuje da će pravda biti zadovoljena.