Daniel Server
Tanjug
Daniel Server

Tanjug

Daniel Server, Foto: Tanjug

Američki ekspert za balkanska pitanja Daniel Server rekao je da bi kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo pitati o njegovoj ulozi u saradnji sa izlanikom SAD Ričardom Grenelom, prenosi Kljan Kosova.

„Mislim da je veliki pritisak na Tačija. Svi u Prištini veruju da se ovaj pritisak odnosi na Specijalni sud. Ne znam da li je istina ili ne. Ali, otkriva ponašanje Trampove administracije u korišćenju Specijalnog suda za vršenje pritiska na šefa države. To doživljavam kao promenu politike prema Kosovu", rekao je Server u emisiji „Desku" na KTV.

Dodao je da se to ranije nije nikada dešavalo.

„Čak ni sa administarcijom Džordža Buša, čak ni sa Klintonovim i Obaminim demokratama“, rekao je Server.

„Čini mi se da je DSK podeljen. Izgleda da je deo DSK, posebno Isa Mustafa i drugi, želeo obaranje vlade, dok Vjosa Osmani i drugi nisu. Koji je dogovor zbog kojeg član koalicije napušta koaliciju teško je znati. Ali ovaj posao je obavljen u Prištini, pitanje treba postaviti u Prištini“, rekao je Server.

Metju Palmer

Tanjug

Metju Palmer, Foto: Tanjug

Za Servera ono što je važno u tom pismu nije rečeno.

"Ne kaže se da Palmer i Kosnet nisu videli tajni dogovor. Kaže da jedino Grenel nije video, i ne verujem da je ovo verodostojna izjava, jer svi znamo da su se neki takvi planovi širili u javnosti i što je još važnije da su i Tači i Vučić priznali da razgovaraju o razmeni teritorija. Grenel zna za te razgovore, kao i američka obaveštajna služba", rekao je Server i dodao da su za njega ovi pokušaji negiranja postojanja planova za razmenu nepouzdani.

"Možda nema dogovorenog plana, ali pretpostavljam da postoje karte koje su nacrtane", rekao je Server.

On smatra da zajednička izjava trojice političara nije verodostojna.

"Ako su želeli da to bude verodostojno, na kraju gde piše 'cilj je međusobno priznavanje' trebalo je da stoji 'unutar postojećih granica'", istakao je Server.

Dodao je da su "razmotrani planovi, nacrtane mape".

„Ne znam ko ih crta i šta oni imaju. Ali ovaj posao traje već nekoliko godina i neverovatno je da nisu razgovarali o konkretnim detaljima. Mogu da verujem da ne postoji samo jedan tajni plan koji je dogovoren, mogu da verujem, kao što verujem da je sve ovo bilo beskorisno i poslužilo za skretanje pažnje.", napomenuo je Server.

Komentari (2)

sara

28.03.2020 15:20

Vidi se da si "veliki ekspert" za Balkan!!!!. Žao mi je što su te razočarali.

Penzioner

28.03.2020 15:59

Ko prizna Kosovo, završio je karijeru!