Hajko Mas
EPA/Julien Warnand
Hajko Mas

EPA/Julien Warnand

Hajko Mas, Foto: EPA/Julien Warnand

Mas je, u govoru u Budnestagu, obrazlažući predlog vlade za produžetak učešća nemačke vojske u KFOR-u, podsetio i da je to bio i cilj nedavno održanog samita zemalja Zapadnog Balkana koji su organizovali lidri Nemačke i Francuske u Berlinu i najavio da će Nemačka i "narednih nedelja i meseci raditi zajedno sa Francuskom kako bi se konačno postigao taj cilj“.

Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

I pored svog napretka, kako je kazao, poslednjih meseci je viđeno pogoršanje u odnosima Beograda i Prištine, a veliki potencijal za eskalaciju on vidi, kako je rekao, pre svega u Srbima većinski naseljenim na severu severu Kosova.

" Prošle nedelje se to moglo ponovo videti. Srpska vlada podigla gotovost vojske kada je kosovska policija sprovodila akciju, na više mesta na Kosovu, pa i tako i na severu protiv organizovanog kriminala“, ustvrdio je Mas.

On je rekao i da je komandant KFOR-a tokom cele policijske akcije bio u stalnom kontaktu sa srpskom stranom, kosovskom policijom, Euleksom, te i svim drugim učesnicima.

PROČITAJ JOŠ:

„Misija je time, još jednom, pružila doprinos smirivanju stanja u teškoj situaciji. To pokazuje da je KFOR bio i ostao stabilizujuća snaga. A što je još važnije KFOR uživa podršku obe strane, što je zlata vredno posebno u aktuelnoj situaciji kada je bitna deeskalacija i posredovanje, a to će biti bitno i narednih meseci“, smatra Mas.

On je ukazao da ovog meseca misija Kfor ulazi u 20-tu godinu postojanja, i da je to najduža je misija nemačke vojske.

Fjora Brovina

screenshoot/Youtube

Naveo je da je nemačka vojska nekada imala 6. 000 vojnika pri KFOR-u i da je "zahvaljujući napretku proteklih godina prisustvo stalno smanjivano", pa se tako u ovom mandatu broj vojnika sa 800 svodi na 400.

On ocenjuje da činjenica da se smanjuje prisustvo nemačke vojske jasna poruka da na terenu sve funkcioniše, ali i da nemačka vojska može brzo i fleksibilno reagovati na neočekivana pogoršanja bezbednog stanja, što, kako kaže, usled tenzija može u svako doba da se dogodi.