Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvao je danas Vladu Bugarske da preispita odluku o priznanju lažne države Kosovo.

Popović je na zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Bugarske u Sofiji kazao bugarskom ministru ekonomije Emilu Karanikolovu da tu poruku prenese kolegama iz vlade.

"Iskoristio bih ovu priliku da Vas zamolim da prenesete Vašoj vladi da, kao što to danas čine mnoge druge države, preispita priznanje lažne države Kosovo, jer smo duboko uvereni da kršenje međunarodnog prava koje vodi stvaranju takve tvorevine na Balkanu ne doprinosi miru i ekonomskom razvoju", poručio je Popović.

Nenad Popović

Alo / Marko Metlaš

Nenad Popović, Foto: Alo / Marko Metlaš

Ministar je naveo da je Kosovo i Metohija za Srbiju neotuđivi deo teritorije, što je, ističe, saglasno Rezoluciji 1244 SBUN i našem Ustavu.

"Bugarska Vlada je 2008. godine priznala takozvanu nezavisnost lažne države Kosovo. To što su uradili kosovski Albanci poglasivši lažnu nezavisnost je bilo nelegalno i protivno međunaronom pravu. Danas mnoge zemlje u svetu sve više razumeju tu činjenicu i u poslednje dve godine 17 zemlja je povuklo priznanje te lažne državnosti", rekao je Popović.

Ministar je podsetio i da pet država članica EU nikada nije priznalo nezavisnost Kosova, i da ta evropska zajednica nema jedinstvenu politiku prema tom pitanju.

Kosovo-Engleska

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo-Engleska, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Istakao je i da lažnu nezavisnost Kosova nisu priznali ni Rusija, ni Kina, ni Indija, kao ni mnoge druge zemlje koje se po broju stanovnika i ekonomskoj moći svrstavaju u vodeće zemlje sveta.

Popović je ukazao i da na prostoru južne srpske pokrajine vladaju kriminal, korupcija, bezakonje i progon preostalog srpskog naroda.

"Mnogi predstavnici vlasti u Prištini nalaze se pod optužbama za ratne zločine nad srpskim i ostalim nealbanskim stanovništvom. Tamo se ne poštuju nikakva prava i međunarodni zakoni, ekonomija ne postoji, a milijarde evra koji su im njihovi sponzori poslali u poslednjih nekoliko godina su propali ne zna se gde", naveo je Popović.

Podsetio je i da je Priština uvela takse na srpsku robu u iznosu od 100 odsto, te da Srbija kao nezavisna, suverena i dostojanstvena država, koja je jedan od osnivača UN, želi kompromisno rešenje po pitanju Kosova.

"Mi duboko verujemo u kompromis i tvrdim, on mora da bude po međunarodnom pravu i našem Ustavu, i mi smo uvereni da naši prijatelji to razumeju", kazao je Popović.

Ministar Karanikolov rekao je da će preneti tu poruku kolegama iz vlade, dodajući da ta zemlja razume "našu bol".

"Bugarska je jedna od zemalja koja vas razume, jer je i naša zemlja u prošlosti bila podeljena iz političkih i drugih razloga. Svesni smo šta znači da vas odvoje od braće i sestara", rekao je Karanikolov i zaključio da je najbitnije da Srbija pronađe rešenje sa međunarodnom zajednicom i da to rešenje bude kompromisno.