Aleksandar Vučić
Alo!/Dejan Briza
Aleksandar Vučić

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prištinski list "Gazeta Ekspres" preneo je šokantan tekst o tome na koliko godina bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da bude osuđen zbog negiranja navodnog zločina u Račku.

Naime, oglasio se prištinski advokat koji je izjavio na koliko godina bi Vučić trebao da bude osuđen, pošto je "negirao masakr u Račku".

Pravni zastupnik "žrtava masakra" u Račku, Tome Gaši, koji je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je "negirao masakr u Račku", rekao je da bi "Vučić mogao da bude osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina koji je počinio".

- Aleksandar Vučić je počinio teško krivično delo za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora - rekao je Gaši.

Krivična prijava, kako je navedeno u dokumentu, podnesena je nakon 5. decembra protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića "zbog namernog podsticanja na netrpeljivost, mržnju i podele između nacionalnih grupa Srba i Albanaca koji žive u Republici Kosovo".

Prema pisanju prištinskog lista koji je preneo Gašijevu izjavu i dokument krivične prijave, Vučić je navodno "sistematski to radio zloupotrebljavajući položaj predsednika Republike Srbije, negirajući masakr u Račku u kome je 15. januara 1999. godine ubijeno od strane okupacionih, vojnih i policijskih snaga Republike Srbije 45 albanskih civila raznih uzrasta, deca, žene i muškarci"

Predsedniku Srbije se na teret stavlja takođe što je masakr u Račku nazvao izmišljotinom koju je izradio Vilijam Voker, da je masakr u Račku bio izmišljeni zločin gde je sve lažirano od strane Vilijama Vokera - rekao je Gaši novinarima.

Advokat Tome Gaši procenjuje da je u ovom slučaju "okrivljeni počinio krivično delo podsticanja nacionalne, rasne, verske i etničke mržnje i netrpeljivosti iz člana 147. Krivičnog zakonika Republike Kosovo".

Izveštaj je podnesen Specijalnom tužilaštvu tzv. Republike Kosovo. Tamo gde je vršilac dužnosti glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva tzv. Republike Kosovo tražio da podigne optužnicu protiv Vučića nakon sprovođenja istrage.

Jeremićevi hvalospevi o Kurtiju

Da podsetimo, Vuk Jeremić je u nekoliko navrata davao vetar u leđa Albancima sa Kosova za ovakve postupke time što je pokazao da gaji dobre emocije prema lideru "Samoopredeljenja", Aljbinu Kurtiju, lideru "Samoopredeljenja", velikom srbomrscu i nekadašnjem teroristi OVK.

Vuk Jeremić je nahvalio lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija tokom gostovanja na televiziji N1.

Vuk Jeremić

screenshoot/Youtube

Vuk Jeremić, Foto: screenshoot/Youtube

- Ne može se osporiti da je Aljbin Kurti jedan intelektualac, patriota i prilično stabilan čovek - rekao je.

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje" koje je na izborima na Kosovu osvojilo većinu glasova, prvi je kandidat za novog premijera takozvanog Kosova. Čovek koji je proveo i vreme u zatvoru u Požarevcu, veliki je zagovornik ideje o takozvanoj "velikoj Albaniji".

Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kurti je kako u predizbornom periodu, tako i nakon što su počeli koalicioni razgovori, sve vreme govorio o ujedinjenju tzv Kosova i Albanije, zbog čega je naišao na osudu i od strane zapadnih saveznika, pre svega SAD.