Učionica klupa škola
Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica klupa škola, Foto: Dejan Briza

Na pomoćnom objektu osnovne škole "Miladin Mitić" u srpskom selu Preoce, u Opštini Gračanica, tokom noći su ispisani grafiti sa porukama veličanja Kosova i Albanije.

Na zidu na kome je crvenim sprejom bilo ispisano "Kosovo je Srbija", ta poruka je prežvrljana crnim auto-lakom i dopisano je "Kosovo je Albanija".

Srbi koji žive u Preocu osudili su ispisivanje grafita, ističući da se je reč o provokaciji, i zatražili od nadležnih da reaguju i otkriju počinioce, javlja RTS.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović poručuje da političari treba da budu veoma pažljivi kakve poruke šalju.

"Juče su poslate veoma oštre poruke iz Prištine, što sigurno utiče na raspoloženje kod albanskog naroda. Srbe, ionako, stavljaju na marginu interesovanja, kao da ne postoje. Mi smo dežurni krivci za sve. Albanski političari su ti koji treba da smiruju situaciju i da šalju poruke mira i pomirenja, a sam čin unošenja zastave OVK u parlament stavlja na stranu multietničko Kosovo i sve ostale narode koji žive na KiM, a favorizuje samo jedan", rekao je Popović za Kosovo onlajn.

On je naveo da će insistirati da se počinioci pronađu i kazne

"Na našim školama ponovo ispisuju grafite, i to posle Ugljara, Suvog Dola, Lipljana, Babinog Mosta, ponavljaju iste stvari, a počinioci se do danas ne znaju", rekao je Popović.

On je dodao da nekažnjavanje ovakvih dela ohrabruje druge da mogu da rade ovakve stvari, što sigurno ima za cilj zastrašivanje Srba.

Osnovna škola u Preocu radi kao istureno odeljenje škole "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela, a u njoj, pored osnovaca, nastavu pohađaju i učenici srednje Mašinske škole.

Ovo je nekada bilo čisto srpsko selo, ali je prodajom srpskih imanja u međuvremenu postalo multietničko, mada Srbi i dalje čine većinu.