Ivica Dačić
Vlada Srbije
Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Đoković

- Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao sto mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ill Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ill kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije - rekao je Dačić.

Pročitajte još:

Kako je istakao, zato takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić

Printscreen

- Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ill ne. Bilo da je u pitanju Borel ill Borisov, ill bilo ko drugi. Ill je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije - istakao je Dacić.