Žozep Borel
Printscreen
Žozep Borel

Printscreen

Žozep Borel, Foto: Printscreen

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, smatra da će Miroslav Lajčak obaviti „odličan posao“ kao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Da je Lajčak već imenovan, uz naznaku da „njegova misija neće uspeti“ prethodno je saopštio kosovski predsednik, Hašim Tači, dok je potom iz EU rečeno da do imenovanja još uvek nije došlo.

„Lajčak je veoma cenjen političar i iskusan diplomata, koji uživa potpuno poverenje širom EU. Siguran sam da će on obavljati odličan posao kao specijalni predstavnik EU i pomoći da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine“, saopštio je sinoć preko Tvitera Borelj.

Da je EU zvanično imenovala predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine pre dva dana je saopštio kosovski predsednik Hašim Tači. On je preko društvenih mreža čestitao Miroslavu Lajčaku imenovanje za specijalnog predstavnika EU, ali je i upozorio da „njegova misija neće uspeti“.

„EU je zvanično imenovala specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije. Čestitam mu na dobrom poslu koji je dobio. Ali je njegova nova misija osuđena na propast zbog toga što Slovačka nije priznala Kosovo kao državu i glasala je protiv članstva Kosova u UNESCO“, poručio je Tači.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su negirali da je EU imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika.

„Iznenađen sam da vidim tako pogrešnu i faktički netačnu izjavu. Postupci unutar EU su u toku. Odluka nije doneta. Niko nije imenovan“, poručio je na Tviteru Peter Stano, portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Stano je naglasio da će EU zvanično da objavi odluku, kada budu završene procedure i kada odluka bude zvanična.

Tači je pozdravio to što je EU dokazala da su njegove tvrde o Lajčakovom imenovanju netačne i rekao da će EU neimenovanjem Lajčaka kao izaslanika za pregovore između Beograda i Prištine poboljšati svoj kredibilitet jer Slovačka nije priznala Kosovo i glasala je protiv članstva Kosova u UNESCO.

Ideju o imenovanju izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine predstavio je upravo Borel, prilikom svoje posete Beogradu i Prištini pre više meseci.

Prištinski, ali i beogradski mediji pisali su odmah zatim o tome da bi novi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine mogao da bude upravo Miroslav Lajčak. S obzirom na to da odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, ovakve najave naišle su na negodovanje Prištine.

Da imenovanje Lajčaka nije dobar izbor prethodno su saopštili i analitičari Tobi Vogel i Bodo Veber.

Pored njih, i Amerikanac, Daniel Server, kaže da Lajčaka „ne smatra sposobnim“ da pomogne dijalogu, podsećajući na neispunjeno obećanje da će Slovačka priznati nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić prethodno je takođe komentarisao mogućnost imenovanja Lajčaka za izaslanika EU, neisključivši mogućnost da toga dođe.

Mišljenja je da ko god bude bio postavljen, da će biti pod snažnim uticajem i podrškom Berlina.

Prema pisanju RSE, zemlje članice EU su ranije ove nedelje, postigle političku saglasnost da odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, bude imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova, ali odluka o njegovom imenovanju još nije formalno doneta.

Njegovo formalno imenovanje sada zavisi od nastalih okolnosti oko pandemije korona virusa u svetu.

Naime, Miroslav Lajčak je trebalo da bude imenovan na narednom sastanku ministara inostranih poslova EU, koji je bio planiran za 23. mart. Međutim, nastala situacija i napori u suzbijanju korona virusa mogu uticati na procedure kako će zemlje članice EU glasati o Lajčakovom imenovanju, kao i na moguće odlaganje tog glasanja, dodaje RSE.

Prištinska Gazeta Express još sredinom marta javila je da je Borel zvanično predložio Lajčaka za posrednika EU u dijalogu, te da će on stupiti na dužnost 1. aprila sa mandatom do 1. marta 2021.

Prethodno je u oktobru američki diplomata Ričard Grenel, imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.