Serđo Romano
youtube printscreen
 Serđo Romano

youtube printscreen

Serđo Romano, Foto: youtube printscreen

Bombardovanje Srbije bila je politička greška i nije trebalo kazniti jednu zemlju koja to nije zaslužila, kao što sam oduvek podvlačio i da je nezavisnost Kosova greška, izjavio je politički teoretičar Serđo Romano.

- I u jednom i u drugom slučaju bile su zanemarene neke druge mogućnosti - istakao je italijanski pisac, novinar, istoričar i kolumnista u intervjuu za "Večernje novosti".

Pročitajte još:

Romano, koji će u julu napuniti 90 godina, napominje da Srbija, međutim, kada je u pitanju politika, ne treba da gradi svoju budućnost na nostalgiji.

- Srbija danas ima jedan put ispred sebe, a to je ulazak u EU, i čini se da je to najbolje, a moguće rešenje, bez mnogo sećanja na prošlost. Treba ići napred i gledati u budućnost, koja mora biti pozitivna za zemlju - smatra Romano.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Navodeći da razume prijateljstvo Srbije sa Rusijom, Romano ističe da je oduvek bio protivnik one politike koja je imala predznak antiruska, kao i same politike NATO.

- Kada pominjete Rusiju i NATO, pisao sam više puta kako je politika NATO negativna, štetna. NATO nije politički savez, on je političko-vojni savez koji je služio i služi za pripremanje i vođenje ratova - kaže Romano.