Angela Merkel
Foto: EPA
Angela Merkel

Foto: EPA

Angela Merkel, Foto: Foto: EPA

"To je jasna poruka Nemačke kao odgovor na poruku Vjose Osmani da treba resetovati dijalog. Jasna poruka da nema potrebe da se on resetuje, odnosno podrška dijalogu koji podrazumeva da se Briselski sporazum mora poštovati do kraja. Mislim da taj stav Nemačke proizilazi iz činjenice da Srbija insistira da se sporazum ispoštuje do kraja, da se Zajednica srpskih opština formira i da Srbija ne prihvata bilo kakav dijalog dok se to ne reši, ako se to zanemari ili na bilo koji način stavi po strani“, rekao je Milivojević.

On smatra da je potrebno da se dijalog nastavi na onom stadijumu na kome je zaustavljen, zbog korone, pandemije, izbora na Kosovu i Metohiji, te da se nastavi o pitanjima nestalih i imovine.

Milivojević je podsetio da do sada nije bilo odlučne akcije međunarodne zajednice, uključujući i Nemačku i EU, da se dogovoreno i realizuje.

"Do sada se sve svodilo na verbalne akcije, na odsustvo pritiska na prištinsku stranu. Oni imaju uticaj i mogućnost i mehanizme da utiču, a sada ćemo da vidimo da li će do toga doći. Ukoliko se to ne ispoštuje do kraja, ukoliko se ne potvrdi stav i Nemačke i EU, u krajnjem slučaju i Vašingtona, da se ispoštuje ranije dogovoreno, da se formira ZSO, i sa te pozicije se nastavi razgovor o normalizaciji, teško da ćemo imati bilo kakav uspeh u dijalogu“, naveo je on.

Prema Milivojeviću, potrebno je da onaj deo međunarodne zajednice koji podržava Prištinu pređe sa reči na dela ukoliko zaista žele nastavak dijaloga.

"Ako toga nema, onda je logičan zaključak da oni u suštini, bez obzira šta izjavljuju, podržavaju Kosovo koje opstruira dijalog“, zaključio je Milivojević.