Džo Bajden
Tanjug/AP
Džo Bajden

Tanjug/AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug/AP

Takođe je ukazao da je podržao NATO intervenciju 1999. godine za oslobađanje Kosova.

Bajden je naglasio da će, ako postane predsednik, zaustaviti neuravnoteženi pristup aktuelnog predsednika Donalda Trampa u vezi sa Kosovom i Srbijom.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Insistiraće na tome da se, kako se navodi, pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom nedavnog rata na Kosovu, uključujući braću Bitići.

Bajden će, kako je navedeno u dokumentu, ohrabriti EU da ispuni svoje obećanje da će građanima Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Kosovo onlajn.

Bajden u dokumentu "Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom" govori o svojim planovima za buduće odnose na Balkanu i navodi da je kao senator branio interese Kosova kada je fokus sveta bio negde drugde i podržavao njegovu nezavisnost za koju kaže da je nepovratan proces, piše prištinski portal Reporteri.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako je naveo, "poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje".

Takođe je najavio da će insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevati punu i brzu odgovornost za nestale, uključujući braću Bitići, prenosi Reporteri.

U dokumentu je navedeno da će Bajden "ohrabriti" EU da ispuni svoje obećanje da će građanima tzv. Kosova odobriti liberalizaciju viznog režima i da preduzme dalje korake za unapređenje integracije tzv. Kosova u EU, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Bajdenov pristup rešenju problema sa Kosovom

klankosova.tv

Bajdenov pristup rešenju problema sa Kosovom, Foto: klankosova.tv

Komentari (8)

Voja

18.10.2020 10:57

Plaćenik

Gagi

18.10.2020 11:20

Ne,neces moci!

Mile Jagodinac

18.10.2020 11:22

Laže samo taktika da se dočepa naših glasova.

Bane

18.10.2020 11:36

On je dementan i zreo za ludnicu. Ukoliko ga izaberu, to će biti definitivan kraj Amerike.

Никола Узелац

18.10.2020 12:04

Бајден је bide (n)

DEKI

18.10.2020 12:22

Dobićeš vlast kao što će Đilas u srbiji mašta radi svašta

arsa

18.10.2020 12:38

Pa ne znam šta je ovde novo.Više puta ponavljan uslov međusobnog priznanja, poštovanje ''teritorijalnog integriteta Kosova'', bla bla....Nisam siguran da ćemo i od Trampa mnogo više dobiti.

SRBIJA TRAMP

18.10.2020 16:30

Šta ceš ti da menjaš gnjido vidiš da si grobaru slopate pobego!"