Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

U Berlinu će biti predstavljena ideja po kojoj će sever Kosova konačno biti tretiran kao što piše u Briselskom sporazumu, a sličan scenario predviđa i bečki Standard.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rešila je da usred Berlina pritisne Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija da za sever Kosova i Metohije, gde pretežno žive Srbi, obezbede specijalni status, tvrdi izvor iz diplomatskih krugova.

Pročitajte još:

On tvrdi da će Merkelova na sastanku 29. aprila u Berlinu, na kojem će okupiti najviše predstavnike Srbije, samoproglašenog Kosova i Albanije, prikazati predlog po kojem bi sever Kosova dobio specijalni status.

I ugledni bečki list Standard potvrđuje ovu teoriju.

- Taj predlog sadržan je u ideji o Zajednici srpskih opština, koja je ugovorena Briselskim sporazumom, a još nije implementirana - navodi se u Standardu.

Preporučujemo još:

Dodatne garancije

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenjuje da bi dodatne garancije za Srbe bile dobrodošle u situaciji kada dijalog Beograda i Prištine stoji.

- Uvek je dobro da se stavi u fokus položaj Srba, jer ovo što bečki list navodi jesu dodatne garancije za Srbe na KiM. Ovakav predlog bi svakako bio pomak, jer ne samo što bi značio implementaciju važne odredbe Briselskog sporazuma već bi je dodatno učvrstio. Mislim da se bližimo ubrzanju procesa rešavanja kosovskog pitanja i sve zavisi upravo od sastanka 29. aprila u Berlinu - objašnjava Đukanović.

Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je stav Srbije, koji je saopštio Vučić u utorak, više nego jasan, a to je da se sa Srbijom ne može pregovarati o priznanju nezavisnosti Kosova.

Konsultacije s Rusijom i Kinom

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun naglašava da je za napredak neophodno da Priština ukine taksu, skloni u stranu platformu sa maksimalističkim zahtevima i prestane s pretnjama narodu na severu KiM.

Sastanku u Berlinu, osim nemačke kancelarke i francuskog predsednika Emanuela Makrona kao inicijatora, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i mnogi drugi.