Berlin sabotira američki plan za Kosovo: Merkelova pismom minira Trampa

Ovo je pokušaj odgovora na činjenicu da je uloga EU u opadanju

 

Tramp i Merkelova
Tramp i Merkelova, Foto: AP/Patrik Stollarz

Angela Merkel pokušava na sve načine da zaustavi Trampovu kosovsku ofanzivu. To je, kako ocenjuju analitičari i sagovornici našeg lista, jedini cilj zajedničkog pisma koje su uputili ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske. U tom pismu Hajko Mas i Žan-Iv le Drijan pozivaju na brzo ponovno uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, ali ne pominjući zašto su razgovori uopšte i prekinuti (uvođenje takse na robu iz centralne Srbije).

Ovo pismo, razumljivo, naišlo je na oduševljenje u Prištini, pre svega u taboru odlazećeg premijera Aljbina Kurtija, što dovoljno govori samo za sebe.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp preuzeo je na direktan i pomalo brutalan način razrešavanje kosovskog problema od Evropske unije, što se, pre svega, odnosi na Berlin. To Angela Merkel nije mogla da podnese, a dodatni trn u oku bilo je to što je Tramp ovaj zadatak poverio Ričardu Grenelu, čoveku koji je, kao ambasador u Nemačkoj, maltene postao persona non grata.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

RIGIDAN STAV

Kao što je pisano, upravo da bi se minirali Trampovi napori, nemački, pa i francuski zvaničnici, počeli su učestalo da se oglašavaju, baš kao i lobisti Prištine koji, poput Danijela Servera, bukvalno zakukavaju što je Srbija, kako on kaže, postala ljubimac Vašingtona

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije američkog predsednika Donalda Trampa da ipak bude otvorena mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Govoreći o pismu u kom ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske pozivaju na momentalno obnavljanje razgovora Beograda i Prištine, Drecun je ocenio da je takozvana meka moć Evropske unije pala na ispitu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana je govorio o tome šta bi nam eventualno moglo biti ponuđeno kao rešenje za Kosovo.

- Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a ako to bude, onda će odgovor biti ne - naglasio je on.

- Nemačka ima krajnje rigidan politički stav, a to je da preko pravno-obavezujućeg sporazuma treba da se prizna samoproglašena nezavisnost Kosova, što Srbija neće ni po koju cenu prihvatiti - poručio je Drecun.

On je ukazao da, ako je stav Francuske i Nemačke da se dijalog nastavi, moraju da se stvore uslovi za to, a to je bezuslovno ukidanje taksi.

- Nemačka mora da bude svesna situacije da je Srbija sada dovoljno ojačala da ne mogu da joj se diktiraju i nameću rešenja za Kosmet - kaže Drecun.

Milovan Drecun
Milovan Drecun, Foto: Printscreen

Drecun: Nemačka mora da bude svesna da je Srbija dovoljno ojačala da joj se ne mogu nametati rešenja

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, takođe konstatuje da je uloga EU u opadanju kada je u pitanju kosovski problem.

Ovo je pokušaj odgovora na činjenicu da je uloga EU u opadanju

- Angela Merkel preuzimanje inicijative SAD vidi kao udarac na ugled EU. Nemačka kancelarka je procenila da mešanje Trampa nije dobro i po svaku cenu želi da zadrži inicijativu. Njen najveći problem jeste činjenica da je prošlo više od sedam godina od Briselskog sporazuma, koji je postignut pod pokroviteljstvom EU, a da ništa nisu uradili kako bi se on i implementirao. Ukoliko zaista želi da povrati ugled i ulogu EU, Merkelova mora da natera Prištinu da potpisani sporazum primeni u praksi. Tek tada može da se ide u neku novu etapu dogovora - kaže Miletić.

PRAZNA PRIČA

Sagovornik ističe da njemu sve ovo više liči na praznu marketinšku priču nemačke kancelarke i kupovinu vremena:

- Odnos EU prema Prištini postao je pokroviteljski umesto da ih pritisnu da se pridržavaju dogovorenog. Ovo sada je neka vrsta inverzije, EU dobija na vremenu, ali suštinski ozbiljne pomake ne može da napravi dok ne promeni ugao gledanja na problem.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Vladimir
  25/05/2020 - 10:28
  Gospodine Drecun, zašto samo ukidanje taksi? Zašto ste tako brzo zaboravili na obavezu formiranja ZSO?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi