Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Oko 45 odsto žrtava trgovine ljudima na KiM mlađe je od 18 godina.

Lažna država Kosovo je i dalje centar trgovine ljudima, posebno kada je reč o prisilnoj prostituciji i zloupotrebi maloletnika.

Ovo pokazuje izveštaj američkog Stejt dipartmenta o trgovini ljudima u 187 zemalja u kojem piše da vlada tzv. Kosova nije ispunila minimalni nivo standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali da ulaže znatne napore u tom pogledu.

Manje trgovaca ljudima osuđeno je i identifikovano je manje žrtava. Sudije su nastavile da dodeljuju manje kazne za osuđene trgovce ljudima. Vlasti treba da istraže, krivično gone i kažnjavaju trgovce ljudima, kao i da izriču visoke kazne, a zatim obezbede sredstva za skloništa odnosno nevladine organizacije.

Kosovske institucije treba da imenuju tužioce i sudije obučene za slučajeve trgovine ljudima. Oko 45 odsto žrtava trgovine ljudima na KiM mlađe je od 18 godina, navodi se u izveštaju.

Komentarišući ovaj izveštaj, bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da je on godinama isti, sa tendencijom da se situacija sa maloletnicima pretvorila u alarmantnu.

- Šiptarske vlasti učestvuju u trgovini ljudima, posebno ženama, koje prodaju u bescenje, ne samo na Zapadu nego i u velikim arapskim državama. Smatra se da šiptarska mafija, koju štite vođe okupacionog režima u Prištini, učestvuje sa preko 20 odsto celokupne svetske trgovine ljudima. Ali ono što zbunjuje je činjenica da će američka vlada samo konstatovati činjenicu, bez ikakve kazne. To je samo dokaz dvostrukih standarda koje SAD primenjuju prema svojim interesima - objašnjava Spasić.