Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Sjedinjene Američke Države ponovo su danas pozvale tzv. kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije, što je navedeno u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

"Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces", poručila su trojica diplomata.

Kad je reč o taksama ponavljaju stav da one nanose štetu svim ljudima na tzv. Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv Kovid-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

Istovremeno, trojjica diplomata napomnju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između tzv. Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

Metju Palmer

Tanjug

Metju Palmer, Foto: Tanjug

Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovonom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

"Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.