Ričard Grenel
Tanjug / AP
Ričard Grenel

Tanjug / AP

Ričard Grenel, Foto: Tanjug / AP

On je to izjavio govoreći o nedavno potpisanom Vašingtonskom sporazumu kao gost Konferencije Srpsko-američkih lidera (SALC).

Grenel je u svom obraćanju naveo da su njegov otac i braća hrišćanski misionari, a da je pristup Trampove administracije da "prvo stvori uslove za ekonomski napredak u regionu Zapadnog Balkana, pa da se potom pozabavi političkim pitanjima" i dodao:

"Ako pogledate pažljivo i Gospod naš, Isus Hristos, prvo je rešavao suštinske probleme ljudi kojima je išao u susret, hranio ih je, pojio, lečio, pre nego što bi ih učio ili pokušavao da ih obrati sebi“.

On se takođe osvrnuo i na potrebu izgradnje poverenja između Srba i Amerikanaca.

"Ja sam rekao predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću, verujte nam i dajte nam šansu, jer mi imamo drugačiji pristup od onih koji se već 30 godine bave ovim pitanjima, a ne mogu da ih reše“, naveo je Grenel.

Grenel je kazao da se kroz Vašingtonski sporazum i otvaranje kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije u Beogradu, Vašington pruža ruku ne samo političkim akterima, već i srpskom privatnom sektoru, što bi moglo da pomogne u izgradnji čvršćih odnosa između Srbije i Amerike u budućnosti.

Rukovodstvo SALC-a je na kraju konferencije izrazilo zahvalost Grenelu na jučerašnjem brifingu sa članovima srpske zajednice u Americi. Smatraju da je veoma bitno što su dobili priliku da u otvorenom dijalogu razmijene mišljenje i postave pitanja važna ne samo za srpsku zajednicu u Americi, već i srpski narod u celini.

"Delimo uverenje da su dobri odnosi SAD i Srbije ključni za stabilnost, razvoj i prosperitet u čitavom balkanskom regionu“, istakli su organizatori, prenosi IN4S.

Organizacija SALC okuplja mlade ljude srpskog porekla koji žele da kroz učešće u političkom životu SAD doprinesu boljem razvoju odnosa između Vašingtona, Beograda, Podgorice i Banjaluke.