Donald Tramp
EPA/Shawn Thew
Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

- Tokom boravka u Berlinu Majk Pompeo će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom spoljnih poslova Haikom Masom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija i Zapadni Balkan - kazao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta koji je upoznat s detaljima posete.

POTPUNO RASULO U PRIŠTINI Albanci otkazali poslušnost svom predsedniku! Veselji ima svoju strategiju, a Haradinaj objasnio šta je značio Makronov preteći prst!

Indikativno je da Pompeo stiže u Berlin uoči nastavka razgovora u Parizu, koji će biti u užem formatu. Takođe, prištinska strana duže vreme traži uključivanje Vašingtona u pregovore, što je i danas ponovio Kadri Veselji, predsednik Skupštine tzv. Kosova.

- Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Verujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD. Kosovo je suverena država, i to će uvek biti - poručio je.

Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

S druge strane, politički analitičari iz Beograda ne očekuju ništa spektakularno od američko-nemačkih razgovora u Berlinu u vezi sa Kosovom.

Budući da je u poziciji američke i nemačke administracije, prema pregovorima Beograda i Prištine, sve jasno, ne treba očekivati ništa spektakularno iz ovih razgovora, smatra direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je rekao da pitanje Zapadnog Balkana neće biti prioritet sastanka u Berlinu, ali da je svakako tema o kojoj će se razgovarati na visokom nivou.

- Američka amdinistracija želi da se uključi u dijalog budući da smatra da Evropska unija nije sposobna da reši pitanje nezavisnosti Kosova, pre svega zbog nepostojanja zajedničkog stava 28 zemalja članica - izjavio je on.

KRVAVA LICA, NAROD NA KOSOVU U SUZAMA Pogledajte kako su specijalci ROSU napali Srbe u Štrpcu! (FOTO, VIDEO)

Sa njim je saglasan i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, koji je u ranijoj izjavi najavio da je sasvim očekivano uključivanje Sjedinjenih Američkih Država, jer bismo bez njihovog angažmana imali jednu prologiranu situaciju bez pozitivnog ishoda.

- Amerika je u izvesnoj meri već prisutna, ali zbog Rezolucije 1244 ne može da uradi više od ovoga. Smatram da će se izaći sa konkretnim ponudama za obe strane u pregovorima - izjavio je on i dodao da bez podrške SAD i usaglašavanja stavova sa EU neće biti konačnog rešenja.

Majk Pompeo

Tanjug/AP

Majk Pompeo, Foto: Tanjug/AP

Kako onda sastanak između nemačke kancelarke i američkog državnog sekretara može da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine?

- Kao i svaki mirovni proces, i dijalog Beograda i Prištine, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom, predmet je konsultacija velikih sila. Teško je verovati da bi dogovoreno rešenje moglo biti sprovodivo bez uticaja SAD i EU, ali za sada, SAD se neće direktno uključivati u dijalog koji bi trebao da se nastavi pošto se okončaju izbori za Evropski parlament i ne formira Komisija. Do tada, samiti u Berlinu i Parizu služe da održe momentum mirnih razgovora, a ujedno može predstavljati i priliku za mirovni sporazum kojim bi se Merkelova penzionisala - objasnio je Beširi.

"MOJE IDEJE O RAZGRANIČENJU SU PROPALE" Vučić o Kosovu: Nisam uspeo da im objasnim da je od emocija najvažnija realnost

On je, međutim podsetio da je kancelarka Merkel odbila bilo kakvu korekciju granica na Balkanu još tokom posete Sarajevu u avgustu prošle godine.

- Pretpostavka je da američka administracija smatra da bi korekcija granica bila ideja koju bi mogli da podrže, ukoliko se obe strane slažu, s tim što Nemačka upućuje na potencijalne tenzije takve politike u Bosni i Hercegovini. Povrh svega, obe strane su zabrinute zbog uticaja Rusije na prilike na Balkanu o čemu će se svakako razgovarati. Suština ovog sastanka je da se osmisli nagrada za Srbiju, ukoliko bi došlo do eventualnog implicitnog ili direktnog priznanja Kosova - izjavio je on.

BEOGRADU STIGAO ULTIMATUM GORI OD NACISTIČKOG! Albanci traže da im pored Kosova damo još delova naše zemlje!

 

AKO SE USVOJI MAKSIMALISTIČKI MODEL - TEŠKO NAMA! Ovo su sva 3 rešenja za Kosovo o kojima se priča!

"GOSPODAR KOSOVA" NASTAVLJA VERBALNI RAT Želi da napakuje Srbima krivicu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji! Ovo je njegov sledeći potez!

Komentari (1)

ZOKAC

04.05.2019 06:57

Dobiće Srbija nagradu, osiromašen uranijum, nano - aluminijum i mnogo drugo RHB oružje po celoj Srbiji! Da nas dokrajče jer evo počeli smo ponovo da im ekonomski konkurišemo na tržištu, pa čak i una vojnom tržištu, što im naravno smeta jer znaju da su nas razoružali 1999. pretopili nam tenkove, topove, transpoortere, izbombardovali i vojnu i civilnu industriju, pa su mislili gotovi smo, nema nam više spasa. Nanel isu nam na stotine milijardi evra štete i nikom ništa. Miioni bez posla!