Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Amerika je pobesnela zbog odbijanja Prištine i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče takse od 100 odsto na srpske proizvode, poslali su preteće pismo, insistirali i - takse su i još tu. Šta dalje? Upravo to pitaju se mnogi kojima se čitava ujdurma oko taksa i bahatog Haradinaja - smučila.

Ima li Amerika adute kojima može da prekori Prištinu i Haradinaja i natera je da povuče takse? Prema saznanjima "Blica", SAD, nakon dosadašnjeg debakla, spremne su ne ekstremnije poteze koji bi trebalo da udare direktno na političke lidere i njihove glavne projetke koje granima Kosova uporno plasiraju kao simbole državnosti.

Pročitajte još:

Sagovornik iz kosovske skupštine, dobro upućen u prilike u Prištini, navodi da Amerika ne bi želela da se njihove buduće akcije polome na leđima građana. Zato bi njihovo delovanje moglo da bude usmereno na kosovsku vojsku, blokadu poslova vezanih za naoružanje, zatvaranje slavine kada je reč o novcu koji oni ulažu u izgradnju insitucija u Prištini, ali i odbijanje gostoprimstva kosovskim liderima.

SAD otvoreno isistiraju na tome da se dijalog odblokira, ali ne žele da sankcije budu usmerene prema narodu. Za sada je izvesno da bi mogli da povuku poteze prema Kosovskim bezbednosnim snagama, i u vidu oprema koja je dogovorena da bude isporučena, a reč o oklopnim vozilima, ali i kroz kontakte sa najvišim zvaničnicima u KBS. To ih najviše boli. Druga linija pritiska je novac koji Priština dobija od SAD za potrebe izgradnje demokratskih institucija - navodi naš izvor i dodaje:

Jedan od ovih poteza - odbijanje gostoprimstva - već su i javno povukli. To se desilo pre desetak dana kada kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije dobio vizu za SAD, kako bi prisustvovao molitvenom doručku.

Preporučujemo još:

Zbog odbijanja da ukinu takse Bela kuća je na adrese kosovskih lidera (Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija) poslala preteće pismo u kome ne kriju nezadovoljstvo i nevericu prema bahatim potezima Prištine.

- Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet. SAD su i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom u čijem centru bi bilo uzajamno priznanje koje bi bilo trajno primenljivo i korisno za obe strane. Poslednjih 20 godina, to je bio nemoguć cilj. Iako i dalje težak to je put kojim se mora proći da bi se došlo do budućnosti u bezbednosti i prosperitetu - stoji, između ostalog, u pismu.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U istom dokumentu oni su najavili prvi korak.

- Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi smo pokazali našu zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti. Za početak, odlučili smo se da odložimo planirani put na Kosovo generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na akcije koje je vaša vlada preduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primereno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi", piše u pismu.

U oštroj poruci prištinskim liderima iznet je i jasan zahtev da ukinu takse Srbiji i BIH, ali i upozorenje da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo. U pismu se ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

Postavlja se pitanje, kako Amerika može da deluje na Prištinu i da ih natera da ukinu takse?

Amerika neće odmah pokazati najteže oružje

Politička analitičarka i direktorka Centra za evroatlantske studije, Jelena Milić, pre svega kaže da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja, i da "neće odmah krenuti s najtežim oružjem" kako bi izdejstvovala da Priština povuče tarife.

- Otkazivanje posete obeležavanju nezavisnosti Kosova komandanta Nacionalne garde Ajove general-major Timotija Ora, ogromna je poruka - prvenstveno navodi Jelena Milić.

Jelena Milić

Printskrin

Jelena Milić, Foto: Printskrin

Ona tome dodaje i odbijanje zahteva za vizu Ramuša Haradinaja, čime mu je bukvalno povučeno gostoprimstvo u Americi, a Milić ne zaboravlja ni na oštro pismo koje je Priština dobila od američke administracije povodom taksi na robu iz Srbije.

- Uvođenje taksi bio je očajnički potez, donesen u frustraciji jer nisu primljeni u Interpol, a namera je bila da se njime opravdaju svom biračkom telu - navodi Milić.

Ona napominje, govoreći o odnosu Amerike prema Kosovu, da se diplomatski stavovi zasnivaju na činjenicama, a kada se promene činjenice, mogu se promeniti i stavovi.

- Republika Srbija to bolje shvata od Prištine, jer nema mnogo mera kojima može da uzvrati, osim strpljenjem i dokazivanjem da je pouzdan partner, a da je Kosovo nepouzdan partner.

Udar po džepu

Tako se iz njenih reči zaključuje da je pristup koji je Amerika odabrala zapravo obustava investiranja u formiranje demokratskih institucija u Prištini.

Na pitanje da li će SAD učiniti nešto konkretnije, i povući potez koji će biti jasnija i vidljivija poruka Prištini, Milić kaže sledeće:

- I SAD ima svoje izazove sa kojima se sada susreće. Baš je sada Angela Merkel u Minhenu na konferenciji o bezbednosti kritikovala Trampa. Ovo što smo do sada videli kao formalne mere (otkazivanje posete, odbijen zahtev za vizu, pismo, prim. nov.), nije mala stvar. Ako u Prištini ima neko pametan, i njima je to jasno. Ja se pitam gde je kritička javnost, politički analitičari Kosova, da ukažu na to.

Milić zaključuje stavom da je Hašim Tači usamljen u pokušajima da poruči da Kosovo mora da ispuni očekivanja predsednika Trampa. Takođe, ona dodaje i da očekivanja zapravo podrazumevaju kompromis, neku vrstu podele, koja bi odgovarala i Beogradu i Prištini.

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel

Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

"Imaju mehanizam, ali ne i interes"

Dušan Janjić, politički analitičar kaže da Amerika traži suspenziju taksi, a ne njihovo ukidanje, te da bi one prvo bile stopirane na 45, zatim na 120 dana, te da bi tek tako moglo doći do krajnje obustave njihove primene.

- Amerikamci su dovedeni u situaciju da donose jednostrane mere u korist Srbije, a oni to ne žele, oni su tvorci Kosova - kaže Dušan Janjić.

On dodaje da u suštini, Amerika ima širi plan, i mogla bi da natera Kosovo da povuče takse.

- SAD ima mehanizme, ali nema volju ni interes da preseče. Žestok je pritisak Amerike na Kosovo, ali nema odlučnosti - objasnio je Janjić.

Skot: Fokusirati se na povlačenje tarifa

Kajl Skot

Alo!/Marko Đoković

Kajl Skot, Foto: Alo!/Marko Đoković

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, upitan o narednim potezima američke administracije, rekao je za "Blic" da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali da može da kaže da će nastaviti napore da se ukinu takse i vrati za pregovarački sto.

- I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD - rekao je on.

 

Komentari (47)

Branislav

18.02.2019 08:40

Konacno i treba neko da regauje, Pristina se ponasa neodgovorno!

Aco

18.02.2019 08:41

Albanci su umislili da su mnogo vazni i jaki, i ta zabluda ce ih kostati!

Tea

18.02.2019 08:43

I red bi bio da se konkretno kazne...pa se valjda konacno opamete...

Maja

18.02.2019 08:47

Albanci planiraju da i dalje nastave sa provokacijama.

Jessy

18.02.2019 08:51

Nek' ih kazne više. Dokle pretnje!

Jessy

18.02.2019 08:52

Čemu pretnje ako ih nikad ne ispune!?

Boka

18.02.2019 08:54

Ae to cudo vidimo al neverujem im...

Goran

18.02.2019 08:55

Nisam vise siguran da li je ralno ocekivati da ce se trgnuti i opametiti. Kolik ogod da se ukazuje na nerazumne postupke, oni idu protiv celog normalnog sveta demonstrirajuci samo svoju bahatost

Milena

18.02.2019 08:59

Albanci su apsolutno zasluzili da budu kaznjeni jer ono sto rade je van svake pameti.

Marko

18.02.2019 09:01

Pritisak na Pristinu i Haradinaja od strane SAD raste i to je dokaz da se stvari okrecu u nasu korist.

Sanela

18.02.2019 09:04

Aj sto je Amerika pobesnela, nego sto ce ovi njihovi da ih zapale, stvarno su glupi. Predsednice jos jednom dokazujete elokventnost i snagu Srbije.

Bojan

18.02.2019 09:08

Videcemo da li ce Ameri i ovaj put da oproste sve grehe svojim miljenicima..

Maja

18.02.2019 09:12

To su odavno i zasluzili, cudno je da ih jej takva sila toliko i pustila da je vuku za nos.

Ana

18.02.2019 09:14

Pristina polako gubi podrsku Amerike.

Cveta

18.02.2019 09:17

Takse moraju biti ukinute

Lela

18.02.2019 09:18

Shvatile i SAD sa kim imaju posla.

ceca

18.02.2019 09:30

videćemo koliko su ljuti i koliko će ih predstavnici Prištine poslušati

sasa

18.02.2019 09:34

Pa zar misle da su najpametniji i najjaci u celom svetu.

Sascha

18.02.2019 09:40

Očigledno je da ih pojedine strukture u Americi štite, Albanci to znaju jer oni sve i rade po dikatatu Amera.

Jelena

18.02.2019 09:45

Neposlusni Siptari. Ocekujte kazne sada.

Loki

18.02.2019 10:05

Pući će Šiptari vrlo brzo, stići će ih pravda

dasa

18.02.2019 10:07

Prisitna mora da se urazumi to je sustina

Sima

18.02.2019 10:16

I treba da reaguju i to sto pre

sasa

18.02.2019 10:18

Neznaju kako da ih kazne jer su ih oni stvorili.

Joki

18.02.2019 10:19

Oni zaista zasluzuju i to dobru kaznu sa taksama su preterali jos i ne popustaju nego idu dalje

Sale

18.02.2019 10:19

Dok ih ne udare po džepu i uvedu nove sankcije nema tu pomaka.

ana

18.02.2019 10:30

Pitanje je koliko stvarno Amerika vrsi pritisak na albansku stranu ili je ovo samo scenario kao iz filma sve lazno.

Gospodja Ministarka

18.02.2019 10:32

A prve kazne su ih bas opametile, ukidanje viza, jaka stvar!

Vera

18.02.2019 10:59

Pristina je toliko postala bahata da joj ni pretnje SAD ne znace nista.

Mina

18.02.2019 11:06

Ljudi ja Amerikancima nista ne verujem.Videcemo kako ce biti.

Dani

18.02.2019 11:07

Pristina svima pravi probleme!

gaga

18.02.2019 11:37

Bumerang se vraca onom ko ga je bacio....jos da ga respali u celo!

Zana

18.02.2019 12:01

Haradinaj se bahati i ne slusa nikoga pa cak i SAD.Neko stoji iza njega cim se ovako ponasa.

nikola

18.02.2019 12:24

Uzlili se kerovi mnogo , teško da će da se opamete.

Sanja

18.02.2019 13:10

Samo debela kazna moze da utice na Tacija!

tiko

18.02.2019 13:29

Ameri ne pruzaju vise tako veliku podrsku Sipusima.

vasic

18.02.2019 13:59

Dosta je bilo bahacenja, neka se dobro cuvaju!

Kristina

18.02.2019 16:49

Ocekujemo da se Pristina smiri.

Vlaki

18.02.2019 16:56

Treba sto jaci pritisak na Pristinu !

maja

18.02.2019 16:56

Konacno prosvetljenje od Amerike.

stevan

18.02.2019 17:38

Sankcije SAD prema vlastima u Prištinu su jedino rešenje

mita

18.02.2019 17:48

Bahatom ponašanju Prištine uskoro će doći kraj!

Milos

18.02.2019 18:14

Nadamo se da ce Ameri zestoko ove Siptare kazniti,jer su svojim ponasanjem to itekako zasluzili.

perica

18.02.2019 20:04

Amerika će tek videti sa kakvim banditima ima posla.

Sara

18.02.2019 20:38

Pristina mora ukinuti takse!

Tina

18.02.2019 23:29

Jedino ih Amerikanci mogu naterati na nesto, jer se oni njih plase, a to ide u nasu korist. Samo napred Ameri!

Dehan

19.02.2019 07:57

Albanija je zasluzila da bude kaznjena