Kosovo
Tanjug/AP
Kosovo

Tanjug/AP

Kosovo, Foto: Tanjug/AP

I Amerika i Evropska unija žele da Srbija postigne dogovor sa Kosovom. Što pre. To su jasno stavili do znanja i predsednik SAD Donald Tramp, u čestitki koju je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

PROČITAJ JOŠ:

Zvaničnik EU je čak istakao da bi bilo dobro da se sporazum postigne do kraja mandata ove postave u Briselu. Dakle, do kraja maja. A i često se može čuti da bi tokom Trampovog prvog mandata trebalo sve da se okonča.

Sve u svemu, ništa novo. Osim rokova. Trajna normalizacija odnosa Prištine i Beograda je želja i EU i Amerike. Utisak je da taj sporazum žele obe strane, ne uzimajući u obzir težinu i kompleksnost odnosa Beograda i Albanaca sa Kosova. O svemu tome je analitički odbor Evropskog parlamenta uradio istraživanje, koje je potvrdilo da je sklapanje kompromisnog i trajnog rešenja Beograda i Prištine vrlo daleko, posebno jer se Srbiji ne nudi nikakva alternativa osim priznanja Kosova.

Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

Pitanje je šta je preče Zapadu — dobro dugotrajno rešenje tog problema ili sporazum koji će samo biti kratkoročni politički poen u biografiji aktuelnih evropsko-američkih političara?

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je apsolutno očigledno da se Zapadu žuri da zaokruži svoju politiku na Balkanu.

PREPORUČUJEMO:

- Ono što Zapad hoće i očekuje u ovom momentu, to bi za Srbiju praktično bila kapitulacija. To se da zaključiti ne samo iz ovih izjava koje su date na temu rešenja kosovskog pitanja, već i na osnovu izjava nemačkih zvaničnika koji su izneli stav da Srbija puca sama sebi u nogu jer ne dozvoljava prijem nezavisnog Kosova u Ujedinjene nacije - napominje Paić.

Rešenje koje je Zapad zamislio je takvo da bi Srbija trebalo da se odrekne svog dela teritorije, a da zauzvrat ne dobije ništa, dodaje naš sagovornik.

Johanes Han

Tanjug/Tanja Valić

Johanes Han, Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Mislim da se i jednima i drugima jako žuri, jer žele da zatvore NATO dominaciju na Balkanu. Takvi su i pritisci koji se vrše i na Republiku Srpsku, to jest ucene u vezi sa promenom imena. To je jedna politika diktata koja je sa stanovišta Srbije neprihvatljiva - ocenjuje Paić.

On ističe da Srbija ne može da prihvati nametnuta rešenja na način na koji je to pokušano 1999. godine, jer ako se ne budu uvažili srpski interesi u vezi sa Kosmetom to bi samo izazvalo još veću napetost, što znači da bi sve opcije bile otvorene. Paić podseća na nezvaničnu, američku platformu koja kruži regionom, a u kojoj je taksativno navedeno šta bi značila razmena teritorija između Kosova i Beograda, viđena očima Amerike.

- S tim što je, po mom mišljenju, danas situacija mnogo drugačija nego što je bila tada i pretpostavka je da takav epilog ne bi dozvolile i neke druge zemlje, a ne samo Rusija i Kina. Ta platforma koja kruži, a po kojoj Srbija ne dobija ništa, a Kosovo sve, samo je pokazatelj da je cilj da se to pitanje reši što pre - navodi predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga.

Amerika pokušava da na primeru Srbije primeni scenario koji je upotrebljen u Makedoniji. Srbija i Republika Srpska su jedine ostale van NATO-a, što dovoljno govori šta je cilj u severnoatlantskim krugovima, zaključuje naš sagovornik.

Komentari (1)

ju

18.02.2019 20:09

Partizanen in kukuruzen