General Timoti Or
screenshoot/Youtube
General Timoti Or

screenshoot/Youtube

General Timoti Or, Foto: screenshoot/Youtube

Pozivajući se na pisanje prištinske Kohe, prenosi RTS, zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Ramu, da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

PROČITAJ JOŠ:

U informativnom pismu koje je general Rama poslao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u petak naveo je da je na sastanku koji je komandant KBS toga dana imao sa vojnim atašeom SAD, generalmajor Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posete general-majora Ora.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U pismu se dodaje da je otkazivanje posete "rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova".

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posete biti poništene narednih dana ako kosovska vlad ne razmisli o svojoj odluci.

PREPORUČUJEMO:

Navodi se da je pismo i njegov sadržaj potvrdila kancelarija kosovskog predsednika Hašima Tačija.

"Da, general Rama je poslao pismo u kojem je obavestio predsednika Tačija da su SAD otkazale posetu generala Ora, i da razmatraju neke druge mere. Rečeno je da se ovaj korak preduzima zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom", rekao je za "Kohu" Tačijev savetnik Ardijan Arifaj.

Prema izvorima sajta, iste informacije dobio je i kosovski Haradinaj, ali iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.