Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ratove je mnogo lakše početi nego dovršiti, tvrdi autor Frenk Džejkobs na portalu "Bigthink.com". Kao primer on navodi ratove na području bivše Jugoslavije koje on smatra jednim dugim sukobom, a ne odvojenim ratovima s odvojenim ciljevima.

PROČITAJ JOŠ:

- Prvi hitac ispaljen je 27. juna 1991. godine kada je oficir JNA pucao na slovenske demonstrante. Kad se JNA povukla 7. jula, Slovenija je dobila nezavisnost - piše on.

U godinama nakon toga, u krvavim ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu ubijeno je desetine hiljada civila, a milioni su proterani iz svojih domova. Džejkobs postavlja pitanje kada je ispaljen poslednji hitac ratova na području bivše Jugoslavije i uverava čitatelje da postoji realna mogućnost da se to još nije dogodilo te da ratovi još nisu završeni.

Kosovo

Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

Kosovo, Foto: Tanjug/Kancelarija Vlade Srbije

- Srbija je uspostavila diplomatske odnose sa svim ostalim bivšim republikama, ali Kosovo i dalje smatraju "odbeglom provincijom" uz popriličnu međunarodnu podršku. Ne samo rusku već i uz podršku država suočenih s vlastitim separatistima kao što su Španija ili Indija - piše Džejkobs.

Iako se sada gledaju preko nišana, Kosovo i Srbija imaju nekoliko zajedničkih ciljeva u budućnosti, a primarno je tu reč o članstvu u Evropskoj uniji. Srbija često gura rusku politiku, ali barem politička vrhuška uvek govori da se želi pridružiti Uniji. Najveća prepreka srpskom članstvu u EU je Kosovo, prenosi hrvatski "Ekspres".

PREPORUČUJEMO:

. Čak i nakon kraja rata, manji okršaji između albanske većine i srpske manjine događaju se na Kosovu, ali i u pograničnim područjima sa srpske strane. Tenzije su, u najmanju ruku, skrivene ispod površine. Nije teško zamisliti ponovni otvoreni rat . uveren je autor.

Kosovo

Tanjug/Filip Krainčanić

Kosovo, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Poslednjih nekoliko meseci odnosi Kosova i Srbije dramatično su se pogoršali. Najpre su kosovski specijalaci upali u hidroelektranu Gazivode, usledili su pretresi kuća srpskih policajaca, raspoređivanja srpske vojske uz granicu s Kosovom i kosovskog uvođenja carina na robu iz Srbije.

Kad su s Kosova najavili osnivanje vlastite vojske, na reakcije iz Srbije nije se dugo čekalo, pa je tako prva reagovala premijerka Ana Brnabić, koja nije skrivala da je jedna od opcija o kojima Srbija razmatra i slanje svoje vojske na Kosovo.

- Nadam se da nikada nećemo morati da upotrebimo svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako Edi Rama na njih poziva . rekla je Brnabić početkom decembra prošle godine.

- Agonija smrti Jugoslavije završiće se tek kada se i ovaj tihi rat završi. Najbolji način, slažu se političari s obe strane, je da službene granice odražavaju etničke granice između Kosova i Srbije - tvrdi Džejkobs.

Predsednici su predložili razmenu teritorija gde bi Mitrovica na severu Kosova pripala Srbiji, a Preševo bi ušlo u sastav Srbije. Ovakvo rešenje preskače srpske opštine malo dublje u Kosovu koje bi, prema svemu sudeći, ispale iz takvog dogovora što izaziva ogromnu nervozu među nekih 80.000 Srba u tim opštinama.